Kina advarer USA mot innblanding i havstrid

Beijing (NTB-Reuters-DPA): Kina advarer USA mot å blande seg inn i striden om råderett over områder i Sør-Kinahavet. Den amerikanske utenriksministeren Hillary Clinton får klar beskjed om at innblanding er uønsket.

Det kinesiske utenriksdepartementets talsmann Hong Lei antydet foran Clintons ankomst til Beijing tirsdag at amerikanernes rolle i havrettsstriden har vært til liten hjelp. Det kan ifølge diplomater tyde på at kineserne vil vise liten forsoningsvilje i forhandlinger onsdag,

- Vi har merket oss at amerikanerne mange ganger har erklært at de ikke tar parti i denne striden. Vi håper USA vil holde disse løftene og gjøre mer for å styrke den regionale freden og stabiliteten, sa Hong Lei.

Clinton holdt tirsdag kveld lokal tid samtaler med den kinesiske utenriksministeren Yang Jiechi. Verken kinesiske eller amerikanske talsmenn ville umiddelbart gi noen kommentar til dagsordenen for og resultatene av dette møtet.

Men det var på forhånd ventet at Clinton ville ta opp situasjonen i Syria, utviklingen i Iran og forholdene i Nord-Korea. Kineserne ville på sin side trolig ta opp de nye amerikanske planene om et strategisk rakettforsvar i Øst-Asia. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.