*Nettavisen* Nyheter.

Kina avlyser møte

Foto: Poppe, Cornelius (SCANPIX)

Kinesiske myndigheter vil ikke møte fiskeriministeren. Årsaken skal være fredsprisen.

11.10.10 13:51

Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen skulle onsdag ha møtt den kinesiske viseministeren for fiskeri- og havbruksspørsmål i Beijing.

Men kineserne har nå avlyst dette møtet, melder NRK.

- Det stemmer nok det, men jeg har ikke så mye mer informasjon enn det, sier kommunikasjonsrådgiver i Fiskeri- og kystdepartementet, Magnus Hodne, til Nettavisen.

Grunnen til avlysningen skal ifølge NRK være tildelingen av Nobels fredspris til den kinesiske menneskerettighetsforkjemperen Liu Xiaobo.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre beklager at møtet er avlyst.

- Vi merker oss at et møte som skulle handle om fiskerifaglige spørsmål er avlyst. Vi beklager avlysningen, for møtet skulle ta opp saker som ikke burde ha noe med nobeltildelingen å gjøre, sier Støre til NTB.

Støre sier UD tar den kinesiske beslutningen om å avlyse møtet til etterretning.

Unødvendig reaksjon
Underdirektør i Utenriksdepartementet, Ragnhild Imerslund, sier UD ikke har mottatt noen begrunnelse fra kinesiske myndigheter, men antar det kan settes i sammenheng med tildelingen av fredsprisen til Liu Xiaobo. Hun omtaler Kinas reaksjon som unødvendig.

- Vi beklager at fiskeriministerens møte med viseministeren i Beijing er avlyst. Dette er et samarbeid som er viktig for begge land innen fiskerispørsmål. Det berører fagmyndighetene, forskningsmiljøene og forbrukerne, sier Imerslund til Nettavisen.

- Er jo uavhengig
Søndag sa Berg-Hansen til NTB at hun ikke trodde fredsprisen ville skape problemer for det planlagte møtet.

- Vi har et godt samarbeid fra før, og jeg ser ingen grunn til at det ikke skal fortsette. Nobelkomiteen er jo totalt uavhengig av den norske regjeringen, sa Berg-Hansen.

Berg-Hansen er i Shanghai mandag for å delta under EXPO 2010 i Shanghai i Kina. Senere i uken skulle Berg-Hansen reise til Beijing for å ha politiske samtaler med kinesiske myndigheter.

Utenriksdepartementet har foreløpig ikke kommentert avlysningen, men kommer trolig med en reaksjon innen kort tid.

Det er så langt ikke lyktes Nettavisen å komme i kontakt med den norske ambassaden i Beijing.

Varslet politisk isfront
En rekke politiske analytikere har varslet en politisk isfront mellom Kina og Norge som en direkte følge av fredspristildelingen.

Noen har også spådd at fredsprisen kan ramme en fremtidig frihandelsavtale mellom Norge og Kina, som er i disse dager i ferd med å sluttføres. Frihandelsavtalen skal etter planen drøftes i desember, samme måned som Nobels fredspris blir utdelt i Oslo rådhus.

- Vil skade forholdet
Kina har reagert kraftig på tildelingen av årets fredspris.

I en uttalelse fredag sa kinesiske myndigheter at Nobelkomiteen krenker sine egne prinsipper ved å tildele prisen til «den kriminelle» Liu Xiaobo.

- Liu Xiaobo er dømt til fengsel av kinesiske justismyndigheter for å ha brutt kinesisk lov. Han handlinger strider mot prinsippene til Nobels fredspris, sier talsperson for Det kinesiske utenriksdepartementet Mao Zhaoxu, ifølge CNN.

Videre sa det kinesiske utenriksdepartementet at tildelingen vil skade forholdet mellom Norge og Kina.

Les egen sak: - Nobelkomiteen bryter sine egne prinsipper

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag