RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kina blir nettoeksportør av stål

Sist oppdatert:
Behovet for stål til kinas egen ekspansjon har senket farten og nå blir nasjonen nettoeksportør av stål. Lavere priser og overproduksjon fryktes
Etterspørselen etter stål i Kina har nærmest stoppet opp de siste månedene. Det viser en gjennomgang den anerkjente avisen Wall Street Journal har foretatt.

Etterspørselsveksten har vært på rundt 5 prosent per måned de siste månedene, mens den normale veksten siden 2002 har vært på hele 26 prosent per måned i gjennomsnitt-

Samtidig er Kinas produksjon av stål ventet å øke med 22 prosent i 2004 og nye 14 prosent i 2005, og sist måned var det enorme landet faktisk nettoeksportør av stål. Tidligere har Kina vært netto importør av stål, hvilket stålprodusenter har merket.

Kinas appetitt for stål har vært enorm, noe som har fått råvarepriser til å rase oppover de siste årene. Stålet har Kina benyttet seg av til å bygge ut egen infrastruktur og understøtte en enorm vekst i konstruksjoner av blant annet bygninger.

Men siden denne 'etablerer fasen' kan gå mot en ende, og byggefase erstattes med en mer normal fase, kan skiftene påvirke verdensøkonomien hardt og brutalt.

Som følge av at Kina har bygget opp stor stålverkskapasitet er det nå frykt for at Kina vil dumpe sin overskuddskapasitet ut i verdensmarkedet. Dette skriver Wall Street Journal.

Lavere stålpriser vil derfor være uungåelig. Dette er ikke godt nytt for en bransje som har kjempet mot nettopp lave priser noe som har resultert i konkurser og konsolideringer.

Særlig har den amerikanske stålindustrien hatt store problemer, men en kraftig prisvekst som følge av stor kinesisk etterspørsel, kombinert med en fallende dollar, har hjulpet betraktelig.

Dette kan også ha innvirkning på aluminiumsprisen. Aluminium har kommet som et substitutt som følge av høye stålpriser.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere