RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kina-boble ingen trussel for shipping

Sist oppdatert:
Analysesjef Morten Jensen i DnB NOR Markets argumenterer for at den sterke etterspørselen i Kina ikke vil være en trussel for shipping på lengre sikt
Den kraftige veksten i Kina har det siste året bidratt kraftig til å trekke opp shippingratene, spesielt innen bulksegmentene, ettersom landet har importert store mengder råvarer.

Derfor har signaler om en planlagt nedkjøling av økonomien i Kina ført til mye bekymring for rateutviklingen fremover.

Analysesjef Morten Jensen kommenterte denne situasjonen under en presentasjon i regi av Marine Moneys Ship Finance Forum. Han stilte spørsmål ved om dette også vil holde på lang sikt.

- Det er en trussel dersom driveren er midlertidig sterk, som i en langsiktig trend vil føre til permanent tilbudsoverskudd (av skip, red. anm.), sa Jensen, som deretter argumenterte for hvorfor dette ikke er tilfelle når det gjelder Kina.

Jensen trakk opp tre hovedlinjer i den kraftige veksten Kina har vært gjennom de siste årene.

Ifølge Jensen har den viktigste kilden til vekst i Kina så langt vært de omkringliggende landene, som Japan og "tiger-økonomiene" og deres outsourcing til Kina. I tillegg har også USA og Europa overført produksjonsoppgaver til det kinesiske markedet.

Effekten av dette har vært økt transportbehov innen regionen og økt global handel.

Jensen mener at denne trenden representerer en permanent strukturendring.

Byggingen av Kina

Det andre hovedelementet Jensen trakk frem bak Kinas formidable vekst er landets nasjonsbygging. Kina har de siste årene iverksatt en voldsom oppbygging av infrastruktur, fabrikker og transport.

For å få til denne kraftige nasjonsbyggingen har Kina brukt resten av verden som en svingprodusent av nødvendige materialer og råvarer.

Jensen tror også denne trenden er permanent, og peker på at Kina har underskudd av en rekke viktige råvarer, noe som vil bety fortsatt behov for produksjon i andre land og verdensdeler.

Kinesisk forbruk
Den tredje trenden, som Jensen mener har vært mye fokusert, er utsiktene til økt privat forbruk i Kina. Denne trenden mener Jensen fortsatt har til gode å komme.

Det kinesiske privat forbruket vil som de to første elementene være av permanent art.

- Min konklusjon er at økt kinesisk etterspørsel er permanent og vil fortsette å vokse. De sterke markedene er ikke en trussel, sa Jensen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere