*Nettavisen* Nyheter.

Kina-ekspert advarer Solberg mot å møte Dalai Lama

Oslo (NTB): Kina-ekspert Bjørnar Sverdrup-Thygeson mener et besøk av Dalai Lama vil være svært ødeleggende for Norges forhold til Kina, skriver Bergens Tidende.

Buddhistsamfunnet Karma Tashi Ling og Den Norske Tibetkomité har invitert Dalai Lama til Norge for å feire at han fikk Nobels fredspris for 25 år siden.

Bjørnar Sverdrup-Thygeson skrev i fjor sin masteroppgave på Universitetet i Oxford om de økonomiske konsekvensene av å gi fredsprisen til Liu Xiaobo i 2010. Han sier til Bergens Tidende at et møte mellom Dalai Lama og statsminister Erna Solberg (H) er noe av det mest ødeleggende Norge kan gjøre i forholdet mellom Norge og Kina.

- Et besøk fra Dalai Lama er i seg selv tilstrekkelig til å provosere Beijing. Et møte med politiske ledere vil forsterke dette. Siden forholdet mellom landene i utgangspunktet er anstrengt, forsterkes symboleffekten ytterligere, sier han.

- Samtidig har jo Norge en tradisjon som uredd menneskerettighetsforkjemper å ta vare på, så det er et ytterst delikat dilemma våre folkevalgte nå har fått i fanget, sier han til Bergens Tidende.

Utenriksdepartementet har ikke tatt stilling til om norske myndigheter vil treffe Dalai Lama, ettersom besøket er i privat regi. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.