Kina feirer Mao med varierende lyst

Beijing/Oslo (NTB-Kjell Arild Nilsen): Milliarder brukes på feiringen av Mao Zedongs 120-årsdag 26. desember. Hans politikk førte millioner kinesere i døden, men det er fortsatt tabu i Kina.

05.08.14 09:07

De forskjellige meningene om Mao som ikke kan diskuteres offentlig, er likevel kommet klart fram på Kinas svar på Twitter, Sina Weibo. Flere har luftet sine frustrasjoner over at tilsvarende 15 milliarder kroner etter planen skal brukes på å markere 120-årsdagen.

- Hvor mye koster det å rydde opp i forurensingen? Hvor mye koster helseforsikring? Hvor mye tilbyr myndighetene fattige studenter så de kan få lunsj, skrev en opprørt nettbruker i høst.

Xiangtan by, som omfatter landsbyen Shaoshan der Mao ble født, skal alene bruke 15.5 milliarder yuan, som tilsvarer omtrent samme beløp i norske kroner, på 16 arrangementer i anledning dagen, skrev avisen Changsha Kveldsnytt for en tid siden. I tillegg kommer et enormt antall arrangementer rundt omkring i landet.

Fremst blant dem står bevegelsen som pågikk fra 1958 til 1961, kalt Det store spranget framover. Kinas landbruk og industri skulle moderniseres, og det i form av en enorm massemobilisering med militærlignende organisering. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.