RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kina kan utfordre OPECs priskontroll

Sist oppdatert:
Kina vil ikke bare bruke sin planlagte strategiske oljelagre til nødstilfeller, Beijing vil nemlig også bruke reserven til å styre oljeprisen
Det er i august i år at Kina etter planen vil sette i gang oppfyllingen av det som skal bli landets strategiske oljelagre etter modell fra USA.

Helt likt USAs administrasjon av lagrene ser det imidlertid ikke ut til å bli, for ifølge bransjetidsskriftet Petroleum Intelligence Weekly planlegger Kina å ikke bare bruke lagrene i krisetider.

Landet vil åpne for at statsoljeselskapene skal kunne bruke av lagrene for å dempe oljeprisen.

- Dette vil definitivt bli brukt som en mekanisme til å styre prisene, sier en seniorrepresentant for China Petroleum & Chemical Corp. (Sinopec) til tidsskriftet.

Statseide Sinopec vil være et av flere kinesiske statseide raffineri- og oljeselskaper som skal kunne bruke av oljereserven når oljeprisen når et forløpig ikke satt tak.

I første omgang skal Kina bygge opp en reserve som tilsvarer 20 til 30 dagers oljeforbruk. Dette skjer med hjelp av det internasjonale energibyrået, IEA.

Oppbyggingen av lagrene vil bety innkjøp av 110.000 fat pr. dag frem til 2008, og muligens en utvidelse til 250.000 fat pr. dag frem til 2015 for å dekke opp for den kraftig veksten etter petroleumsprodukter.

Lagrene vil bli bygget i nærheten av Kinas fire største raffineringssentre noe som også gjør det lett for statsoljeselskapene å benytte lagrene ved behov.

Målet er å ha lagringskapasitet på 100 millioner fat klare til 2008.

Raffineringskilder PIW har snakket med understreker imidlertid at planene både for styring og størrelse på lagrene fortsatt er under utarbeidelse, og ikke er ventet klare før i mai.

Det er i dag de oljeproduserende landene i OPEC som har utnevnt seg selv til vaktbikkje og forvalter av verdens oljepriser gjennom kvotestyring av de 11 medlemslandenes produksjon.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere