*Nettavisen* Nyheter.

Kina klar for mer patruljering i omstridt havområde

Beijing (NTB-AFP-Reuters): Kina vil utstasjonere et stort sivilt patruljeskip ved en øy i Sør-Kinahavet for å starte med jevnlig patruljering i det omstridte havområdet, ifølge en kinesisk avis.

Skipet på 5.000 tonn skal ha base på Woody-øya i øygruppen Paraceløyene. Øya kontrolleres av Kina, men Vietnam og Taiwan gjør også krav på den.

Ifølge avisen Kinas havnyheter, som er et statlig organ, vil Kina gradvis etablere et regulært patruljesystem for å beskytte landets maritime interesser. Den skriver også at Kina vil fortsette å bygge ut øya.

Det finnes ingen innfødt befolkning på Woody-øya, men Kina har allerede bygd både en militær flyplass og anlegg for fiskere der. I juli 2012 opprettet Kina bykommunen Sansha og sa at øya er hovedsetet for denne kommunen.

Sør-Kinahavet antas å være rikt på olje- og gassressurser. Det danner også livsgrunnlaget for fiskere fra flere land i regionen. Kina har i stadig større grad markert at landet regner sjøområdene som sine, selv om flere andre land i regionen også gjør krav på dem.

Kina erklærte 1. januar en fiskerisone som omfatter cirka 2 millioner kvadratkilometer av Sør-Kinahavets 3,5 millioner kvadratkilometer. Middelhavet er til sammenligning rundt 2,5 millioner kvadratkilometer stort. (©NTB) (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.