RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kina lemper på ettbarnspolitikken

Sist oppdatert:
Beijing (NTB-AFP-Reuters-Ritzau): Kina vil lempe på sin ettbarnspolitikk. Kommunistpartiet har også besluttet å avskaffe et system hvor lovbrytere kan bli dømt til flere års straffarbeid uten rettssak.

Kina kom fredag med en mengde detaljerte reformplaner, der det ble lovet omfattende endringer i økonomien og på det sosiale området. Det skjer etter et reformmøte kommunistpartiet hadde for få dager siden.

Endringen i ettbarnspolitikken innebærer at par kan få ha to barn hvis en av foreldrene er enebarn, ifølge det statlige nyhetsbyrået Xinhua.

Kina vil også endre sitt «omskolering-gjennom-arbeid»-system, hvor lovbrytere kan bli dømt til å være flere år i arbeidsleirer, uten rettssak. Dette er ifølge nyhetsbyrået ett av flere tiltak for å forbedre menneskerettighetenes vilkår og juridisk praksis i landet.

Det ble også sagt at Kina gradvis vil redusere antall forbrytelser som kan straffes med dødsstraff.

Ettbarnspolitikken har vært gjeldende i Kina siden 1979. Den går ut på å belønne par som kun får ett barn med penger og bedre boliger enn andre. Ordningen har ført til at fødselsraten i Kina har sunket fra over to barn per kvinne til cirka 1,5 barn per kvinne. Det trengs over to barn per kvinne for å opprettholde befolkningens størrelse. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere