*Nettavisen* Nyheter.

Kina lover «jernneve» mot separatister

Beijing (NTB-AFP): Kinesiske myndigheter vil slå hardt og nådeløst til mot separatister og uromakere i regionen Xinjiang, sier kommunistpartiets leder i området.

Advarslene og den sterke ordbruken kommer foran treårsdagen for omfattende og blodig uro i Xinjiang, som formelt er en selvstyrt region i Kina.

Uroen for tre år siden var spesielt stor i regionhovedstaden Urumchi, der rundt 200 mennesker, både uigurer og hankinesere, ble drept i brutale sammenstøt 5. juli 2009.

- Vær i høy beredskap mot alle typer fiendtlige styrker og slå med jernneve til mot separatister, religiøse ekstremister og terrorister, sa den lokale partisjefen Zhang Chunxian i en tale til opprørspolitiet i Urumchi ifølge en melding på hjemmesiden til regionregjeringen.

Menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty International fordømmer i en uttalelse Kina for undertrykking av uigurene i Xinjiang, spesielt uigurer som hadde tatt til orde for uigurenes rettigheter.

- Den generelle tendensen til undertrykking som vi ser i hele Kina, kommer særlig klart til uttrykk i Xinjiang, sier Cathrine Baber, Amnesty Internationals direktør for Asia-Stillehavet. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag