Kina lover konsekvenser etter drapet på IS-gissel

LOVER REAKSJONER: Kina, her ved president Xi Jinping, lover at IS ikke skal gå ustraffet hen etter at en av deres borgere ble henrettet i Syria.

LOVER REAKSJONER: Kina, her ved president Xi Jinping, lover at IS ikke skal gå ustraffet hen etter at en av deres borgere ble henrettet i Syria. Foto: Lintao Zhang (Getty Images)

Kinas utenriksdepartement lover å sørge for at de ansvarlige for drapet på IS-gisselet Fan Jinghui ikke skal komme ustraffet fra det.

19.11.15 07:33

Ekstremistgruppen IS hevdet onsdag å ha drept Fan og nordmannen Ole Johan Grimsgaard-Ofstad, som har vært holdt fanget av de militante islamistene i flere måneder, antakelig i Syria.

Torsdag reagerer kinesiske myndigheter på nyheten med en uttalelse der de lover konsekvenser for dem som står bak drapet på deres landsmann.

Da det ble kjent at Fan var kidnappet, iverksatte utenriksdepartementet krisetiltak i forsøk på å berge ham, men han ble likevel «drept på kaldblodig vis», uttaler departementet.

Økt antiterrorarbeid

– Den kinesiske regjeringen motsette seg alle former for terrorisme og vil på resolutt vis slå til mot enhver voldelig terrorhandling som går imot det grunnleggende i menneskelig kultur, heter det videre i uttalelsen.

– Kina vil fortsette å styrke antiterrorsamarbeidet med det internasjonale samfunnet for å bevare fred og ro i verden, fortsetter departementet.

I den samme meldingen bekrefter Kina også for første gang identiteten til mannen som nå skal være drept, Fan Jinghui.

Løsepenger

Det er ukjent hvorfor Fan befant seg i Syria, der han og norske Grimsgaard-Ofstad ble tatt til fange i januar i år. Først i september publiserte IS bilder av dem, sammen med et krav om løsepenger.

Gisseltakerne skal ved 14 anledninger ha krevd løsepenger av norske myndigheter for å løslate Ole Johan Ofstad-Grimsgaard. Norge har nektet å innfri kravene, og nå tyder alt på at 48-åringen er likvidert.

– Det er publisert bilder som tyder på at gisselet Ole Johan Grimsgaard-Ofstad er henrettet. Arbeid med verifisering pågår, opplyste Statsministerens kontor til NTB onsdag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.