*Nettavisen* Nyheter.

Kina nekter norsk eks-statsminister innreise

Oslo (NTB): Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik har blitt nektet visum til Kina denne uken.

Bondevik leder Oslosenteret for fred og menneskerettigheter. Han har også et verv som leder av Kirkenes Verdensråds kommisjon for internasjonale saker.

Mandag skulle han ha ledet et møte i Kirkenes Verdensråd i Nanjing i Jiangsu-provinsen i Kina. Men han har måttet forbli i Norge. Fredag fikk han nemlig vite at han, som den eneste av de 30 deltakerne til møtet, ikke fikk visum til Kina, skriver Aftenposten.

- Jeg synes dette er uheldig. De klarer nok å gjennomføre møtet uten meg, men jeg skulle jo gjerne vært der. Jeg må bare konstatere at kineserne, snart to år etter at Liu Xiaobo ble tildelt Nobels fredspris, fortsatt driver på med markeringer, sier Bondevik.

Bondevik opplyser at han ikke fikk noen begrunnelse for avslaget. Men han ble fortalt at den kinesiske ambassaden i Oslo ikke hadde fått den nødvendige autorisasjonen fra Beijing. Bondevik sier han ikke har hatt noe med tildelingen av fredsprisen å gjøre, men han tror kineserne har lest at han har uttalt seg positivt om prisen.

Norske myndigheter ble før helgen koblet inn i saken, men diplomatene klarte ikke å løse floken. Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) stiller seg uforstående til avgjørelsen og sier visumnekten «føyer seg inn i et mønster».

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.