Kina og Russland sier nei til intervensjon i Syria

Beijing (NTB-Reuters): Kina og Russland og de andre sentralasiatiske landene i den såkalte Shanghai-gruppen ber om at konflikten i Syria løses ved hjelp av dialog, ikke militær intervensjon.

«Shanghai-gruppens medlemmer er imot militær innblanding i saker i denne regionen (Midtøsten og Nord-Afrika), tvungne maktoverføringer og unilaterale sanksjoner», heter det i en felles kunngjøring fra lederne i Shanghai samarbeidsorganisasjon (SCO).

Videre uttaler medlemslandene behovet for å stanse all vold på syrisk territorium «uansett hvor den kommer fra». De fremholder også at de respekterer en bred nasjonal dialog, basert på «uavhengighet, territoriell integritet og Syrias integritet».

Kunngjøringen tyder på at det ikke ligger an til noen særlig endring i landenes posisjoner i diskusjonene om Syria i FNs sikkerhetsråd.

Spesialutsending Kofi Annan skal torsdag orientere om situasjonen i landet som i stadig sterkere grad trues av full borgerkrig.

Ifølge diplomater er det ventet at Annan vil presentere et nytt forslag om å opprette en ny «kontaktgruppe» for Syria. Det skal bidra til å redde den skrantende fredsplanen. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.