*Nettavisen* Nyheter.

Kina oppretter bykommune i Sør-Kinahavet

Beijing (NTB): Kinesiske myndigheter har formelt etablert en bykommune som administrativ enhet på flere av de omstridte øyene i Sør-Kinahavet.

Det skjedde i slutten av juni, skriver den canadiske avisen Vancouver Sun. Dermed er Kina i ferd med å lovfeste kravene på de store havområdene som strekker seg mot indonesiske farvann og hele 1.200 kilometer fra nærmeste ubestridte kinesiske område, skriver avisen.

Det var Kinas utenriksdepartement som 21. juni kunngjorde at Kina har opprettet en kommuneadministrasjon som omfatter både Paracel- og Spratly-øyene.

Navnet på kommunen er Sansha by, og administrasjonen skal holde til på Woody-øya, en av Paracel-øyene. De tok Kina fra Vietnam da styrker fra Folkets frigjøringshær ble satt i land i 1974, mot slutten av Vietnams krig mot USA. Woody-øya var imidlertid under kinesisk kontroll fra før.

Kina har også for vel en uke siden utlyst ni blokker på til sammen 160 kvadratkilometer i det sentrale området av Sør-Kinahavet. Den vestlige grensen for noen av blokkene, som Kina har invitert utenlandske selskaper til å konkurrere om, ligger bare 80 nautiske mil fra kysten av Vietnam, og dermed langt innenfor Vietnams 200 nautiske mil brede økonomiske sone.

Vietnam har protestert mot utlysningen og sier landet ikke vil tillate noen aktiviteter i området på grunnlag av kontrakter inngått med Kina. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.