RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kina rammet Asia

Sist oppdatert:
Aksjemarkedet i Kina raste etter at det ble dyrere å handle aksjer.
De kinesiske myndighetene har innført høyere skatt på verdipapirtransaksjoner for å kjøle ned børsrallyet i det folkerike landet. I snitt har det daglig kommet 300.000 nye investorer til det kinesiske aksjemarkedet. For å motvirke overopphetingen har Kina tredoblet skatt på verdipapirtransaksjoner, gjennom å øke stempelavgiften til 0,3 prosent.

Shanghai-indeksen CSI 300 falt 6,8 prosent til 3.886,46 poeng. Verdien på aksjene har så langt i år blitt doblet til 2,47 billioner dollar og antallet konti hos meglerhusene har passert 100 millioner for første gang denne måneden.

- De kinesiske myndighetene er bekymret for at det er for mange folk i markedet og at de gambler, sier daglig leder Mark Mobius ved forvalterselskapet Templeton Asset Management i Hongkong til Bloomberg News.

Mobius mener det er sunt at markedet opplever at ikke alt går oppover hele tiden.

Mer enn halvparten av aksjene på CSI 300 falt mer enn 10 prosent og utløste med det handelsstans som utløses ved 10-prosentgrensen.

De kinesiske myndighetene har ved flere anledninger prøvd å bremse den voldsomme veksten innen aksjespekulasjon, men tiltakene har kun hatt kortvarig effekt.

Det kraftige fallet rammet i første omgang Kina, men smittet noe over på aksjemarkedet i Hongkong og Tokyo. Nikkei-indeksen i Japan falt 0,48 prosent til 17.588,26 poeng, mens Hang Seng i Hongkong falt 0,86 prosent til 20.293,76 poeng.

Den brede Asia-indeksen til Morgan Stanley Capital International ble sendt ned 0,6 prosent til 148,21 poeng.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere