*Nettavisen* Nyheter.

Kina rasende på USA

Foto: AFP (AFP)

USAs ambassadør til Kina ble innkalt på teppet hos myndighetene i Beijing etter Dalai Lamas møte med Barack Obama.

19.02.10 10:10

Beijing (NTB-AFP/Nettavisen): Viseutenriksminister Cui Tiankai kalte inn ambassadør Jon Huntsman for offisielt å protestere på at den amerikanske presidenten tok imot Dalai Lama i Washington torsdag.

- USAs oppførsel griper inn i Kinas interne politikk og sårer den nasjonale følelsen til det kinesiske folk, opplyste det kinesiske Utenriksdepartementet i en uttalelse.

Kjølig forhold
Forholdet mellom USA og Kina var allerede kjølig ettersom det ble kjent at amerikanerne solgte våpen til Taiwan, som kineserne anser som en del av Kina.

President Barack Obama forsøkte å tone ned møtet ved å omtale det som et privat, og ikke et offisielt politisk møte. Derfor ble det holdt i kartrommet i Det hvite hus, og ikke i Det ovale kontor, melder BBC.

Obamas talsmann fortalte pressen at presidenten uttrykte stor støtte for tibetanske menneskerettigheter under møtet med Dalai Lama. Videre skal presidenten ha gitt Tibets spirituelle leder ros for hans ikke-voldelige linje, og søken etter dialog med kinesiske myndigheter.

Senere på dagen hadde Dalai Lama møter med USAs utenriksminister Hillary Clinton.

Separatist
Kina anser imidlertid Dalai Lama for å være en separatist og forsøker å isolere ham ved å oppfordre internasjonale ledere til ikke å møte ham.

Dalai Lama flyktet fra Tibet i 1959 etter et mislykket opprør mot det kinesiske herredømmet, og bor nå i eksil i India.

Dalai Lama har hatt møter med samtlige sittende amerikanske presidenter siden 1991. Men det var George W. Bush som var den første presidenten noensinne til å stille sammen med Tibets eksilleder i full offentlighet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag