Over 300.000 personer fulgte tirsdag formiddag en flyrute på nettstedet Flightradar 24, i påvente av et besøk fra demokratenes Nancy Pelosi til Taiwan.

Klokken 16.42 landet den amerikanske toppolitikeren, få minutter bak skjema som var klokken 16.44.

Det er ventet at besøket fra kongresslederen vil provosere Kina kraftig. Like før Pelosis og en gruppe andre demokrater landet på Songshan-flyplassen i Taipei, sent tirsdag kveld i Taipei, fløy kinesiske kampfly fra det kinesiske flyvåpenet gjennom Taiwanstredet.

Kina rasende

Det kinesiske forsvaret varsler «målrettede militære handlinger» som et svar på Nancy Pelosis besøk på Taiwan.

Ifølge statlige kinesiske medier vil det bli benyttet skarp ammunisjon under militærøvelser i seks områder i farvannet rundt Taiwan de kommende dagene.

– Folkets frigjøringshær er i full beredskap og vil gjennomføre en serie med målrettede militære operasjoner og resolutt forsvare nasjonal suverenitet og territoriell integritet og hindre ekstern innblanding og separatistforsøk på Taiwan, sier det kinesiske forsvarets talsmann Wu Qian i en kommentar til den amerikanske senatorenes besøk.

Tidligere tirsdag kveld norsk tid meldte forsvarsdepartementet til Taiwan, ifølge Reuters, at 21 kinesiske fly hadde krysset delelinjen. Den varslede militærøvelsen rundt Taiwan var allerede blitt fordømt blant myndigheter på øyen.

– Kina har prøvd å true noen av våre viktigste havner og andre byer, uttaler forsvarsdepartementet i hovedstaden Taipei, ifølge Reuters.

Kartet under viser det som skal være territorier hvor kineserne planlegger å utføre militærøvelser. Kartet er publisert av den engelskspråklige landsdekkende kinesiske dagsavisen Global Times.

Ifølge en kunngjøring var flyene inne i den sørvestlige flyidentifiseringssonen (Adiz), samme dag som lederen i Representantenes hus i USA, Nancy Pelosi, innledet et omstridt besøk på Taiwan, skriver NTB.

Adiz er langt større enn Taiwans territorielle luftrom og inkluderer også områder som inngår i det kinesiske forsvarets flyidentifiseringssone, blant dem områder over det kinesiske fastlandet.

På forhånd hadde Kina varslet at «de ikke vil sitte stille» dersom Pelosi besøker Taiwan. Som demokrat og leder i Representantenes hus anses hun av Kina som en stedfortreder for Joe Biden.

Pelosi er den mest høytstående amerikanske politikeren som besøker øya siden 1997.

Krass kritikk mot USA

Taiwan anser seg som en selvstendig stat med egen valuta og sitt eget politiske system, men er ikke anerkjent som selvstendig av de fleste andre land. Kina anser øya som en del av sitt territorium.

Pelosi understreker at USAs politikk overfor Kina og Taiwan politikk er uendret etter at hun ankom Taiwan. Regjeringen i Beijing protesterer kraftig. Det har også vært betydelig bevegelse i det kinesiske forsvaret de siste 24 timene. Nyhetsbyrået Reuters skriver at kinesiske krigsskip og kampfly er «skviset» sammen på sjøgrensa mot Taiwan.

Kinesiske myndigheter kommer også med krass kritikk av USA som følge av Pelosis besøk på Taiwan.

– USA forvrenger, tilslører og uthuler til stadighet «ett Kina»-prinsippet, heter det i en uttalelse fra det kinesiske utenriksdepartementet.

– Leker med ilden

USA anerkjente i 1979 Taiwan som en del av «ett Kina», representert av regjeringen i Beijing. Det samme gjør Norge og det store flertallet av verdens land, samt FN.

– Disse handlingene er som å leke med ilden og ekstremt farlige. De som leker med ild, vil bli fortært av den, heter det videre fra kinesisk UD.

– Enkelte amerikanske politikere leker med ilden når det gjelder Taiwan-saken, sa Kinas utenriksminister Wang Yi i en kommentar til besøket sent tirsdag kveld.

Pelosi ble møtt på flyplassen av en delegasjon ledet av Taiwans utenriksminister Joseph Wu. Besøket «strider på ingen måte mot USAs mangeårige politikk», het det i uttalelsen fra Pelosi.

– En av de mest fulgte flygningene i historien

Tallet på antallet som fulgte Pelosis flyvning på tjenesten Flightradar24 var på det meste rundt 300.000 personer, ifølge tjenesten selv.

Nettstedet hadde lenge ingen informasjon om destinasjonen, men meldte i 15:30-tiden at det var Taiwan flyet skulle til.

Den taiwanske avisen Liberty Times meldte tidligere tirsdag at Pelosi skulle lande på Songshan-flyplassen i Taiwan.

Liberty Times skrev videre at det var ventet at Pelosi skulle overnatte på et hotell, og være med på flere offentlige arrangementer før hun reiser videre på onsdag.

Wall Street falt fra start

Besøket påvirker også verdensmarkedene, og ti minutter etter åpning var de tre toneangivende indeksene på Wall Street i rødt.

Den industritunge Dow Jones-indeksen ledet an nedgangen med et fall på 0,83 prosent.Børsene i Asia- og Stillehavsregionen avsluttet handelsdagen i negativt terreng, med Hang Seng-indeksen i Hongkong ned 2,5 prosent.

Les mer: Russland kritiserer Pelosis mulige Taiwan-besøk