Over 300.000 personer fulgte tirsdag formiddag en flyrute på nettstedet Flightradar 24, i påvente av et besøk fra demokratenes Nancy Pelosi til Taiwan.
Klokken 16.42 landet den amerikanske toppolitikeren, få minutter bak skjema som var klokken 16.44.
Det er ventet at besøket fra kongresslederen vil provosere Kina kraftig. Like før Pelosis og en gruppe andre demokrater landet på Songshan-flyplassen i Taipei, sent tirsdag kveld i Taipei, fløy kinesiske kampfly fra det kinesiske flyvåpenet gjennom Taiwanstredet.
Fakta om Taiwan og Kina
* Kina og Taiwan har vært atskilt siden 1949 da kommunistene vant den kinesiske borgerkrigen og overtok makten på fastlandet. De beseirede nasjonalistene søkte tilflukt på øya Taiwan.
* I praksis har Taiwan fullt selvstyre. Men Kina insisterer fortsatt på at Taiwan skal underlegges Beijing og har truet med å invadere øya hvis Taiwan formelt erklærer selvstendighet.
* Det spente forholdet mellom Kina og Taiwan bedret seg på 2000-tallet. Taiwan har enorme investeringer i Kina, og Kina er Taiwans største handelspartner. I 2015 møttes presidentene for de to landene for første gang siden 1949.
* Da Taiwans nye president Tsai Ing-wen i 2016 nektet å akseptere Kinas doktrine om at Taiwan er en del av «ett Kina», brøt Beijing all formell kontakt.
* USA regnes som en uformell alliert av Taiwan, som har innført en demokratisk styreform med valg og flerpartisystem.
* I 1979 anerkjente USA at Taiwan er en del av «ett Kina», og at regjeringen i Beijing representerer hele Kina. Det samme gjør Norge og det store flertallet av verdens land.
* President Joe Biden gjentok våren 2022 at USA vil forsvare Taiwan militært hvis øya invaderes.
* Taiwan har en befolkning på rundt 23,5 millioner mennesker, mens Kina har omkring 1,4 milliarder innbyggere.
KILDE: NTB
Kina rasende
Det kinesiske forsvaret varsler «målrettede militære handlinger» som et svar på Nancy Pelosis besøk på Taiwan.
Ifølge statlige kinesiske medier vil det bli benyttet skarp ammunisjon under militærøvelser i seks områder i farvannet rundt Taiwan de kommende dagene.
– Folkets frigjøringshær er i full beredskap og vil gjennomføre en serie med målrettede militære operasjoner og resolutt forsvare nasjonal suverenitet og territoriell integritet og hindre ekstern innblanding og separatistforsøk på Taiwan, sier det kinesiske forsvarets talsmann Wu Qian i en kommentar til den amerikanske senatorenes besøk.
Tidligere tirsdag kveld norsk tid meldte forsvarsdepartementet til Taiwan, ifølge Reuters, at 21 kinesiske fly hadde krysset delelinjen. Den varslede militærøvelsen rundt Taiwan var allerede blitt fordømt blant myndigheter på øyen.
– Kina har prøvd å true noen av våre viktigste havner og andre byer, uttaler forsvarsdepartementet i hovedstaden Taipei, ifølge Reuters.
Kartet under viser det som skal være territorier hvor kineserne planlegger å utføre militærøvelser. Kartet er publisert av den engelskspråklige landsdekkende kinesiske dagsavisen Global Times.
Ifølge en kunngjøring var flyene inne i den sørvestlige flyidentifiseringssonen (Adiz), samme dag som lederen i Representantenes hus i USA, Nancy Pelosi, innledet et omstridt besøk på Taiwan, skriver NTB.
Adiz er langt større enn Taiwans territorielle luftrom og inkluderer også områder som inngår i det kinesiske forsvarets flyidentifiseringssone, blant dem områder over det kinesiske fastlandet.
På forhånd hadde Kina varslet at «de ikke vil sitte stille» dersom Pelosi besøker Taiwan. Som demokrat og leder i Representantenes hus anses hun av Kina som en stedfortreder for Joe Biden.
Pelosi er den mest høytstående amerikanske politikeren som besøker øya siden 1997.
Krass kritikk mot USA
Taiwan anser seg som en selvstendig stat med egen valuta og sitt eget politiske system, men er ikke anerkjent som selvstendig av de fleste andre land. Kina anser øya som en del av sitt territorium.
Pelosi understreker at USAs politikk overfor Kina og Taiwan politikk er uendret etter at hun ankom Taiwan. Regjeringen i Beijing protesterer kraftig. Det har også vært betydelig bevegelse i det kinesiske forsvaret de siste 24 timene. Nyhetsbyrået Reuters skriver at kinesiske krigsskip og kampfly er «skviset» sammen på sjøgrensa mot Taiwan.
Kinesiske myndigheter kommer også med krass kritikk av USA som følge av Pelosis besøk på Taiwan.
– USA forvrenger, tilslører og uthuler til stadighet «ett Kina»-prinsippet, heter det i en uttalelse fra det kinesiske utenriksdepartementet.
– Leker med ilden
USA anerkjente i 1979 Taiwan som en del av «ett Kina», representert av regjeringen i Beijing. Det samme gjør Norge og det store flertallet av verdens land, samt FN.
– Disse handlingene er som å leke med ilden og ekstremt farlige. De som leker med ild, vil bli fortært av den, heter det videre fra kinesisk UD.
– Enkelte amerikanske politikere leker med ilden når det gjelder Taiwan-saken, sa Kinas utenriksminister Wang Yi i en kommentar til besøket sent tirsdag kveld.
Pelosi ble møtt på flyplassen av en delegasjon ledet av Taiwans utenriksminister Joseph Wu. Besøket «strider på ingen måte mot USAs mangeårige politikk», het det i uttalelsen fra Pelosi.
– En av de mest fulgte flygningene i historien
Tallet på antallet som fulgte Pelosis flyvning på tjenesten Flightradar24 var på det meste rundt 300.000 personer, ifølge tjenesten selv.
Nettstedet hadde lenge ingen informasjon om destinasjonen, men meldte i 15:30-tiden at det var Taiwan flyet skulle til.
Den taiwanske avisen Liberty Times meldte tidligere tirsdag at Pelosi skulle lande på Songshan-flyplassen i Taiwan.
Liberty Times skrev videre at det var ventet at Pelosi skulle overnatte på et hotell, og være med på flere offentlige arrangementer før hun reiser videre på onsdag.

Mulig Taiwan-besøk skaper spenninger
Wall Street falt fra start
Besøket påvirker også verdensmarkedene, og ti minutter etter åpning var de tre toneangivende indeksene på Wall Street i rødt.
Den industritunge Dow Jones-indeksen ledet an nedgangen med et fall på 0,83 prosent.Børsene i Asia- og Stillehavsregionen avsluttet handelsdagen i negativt terreng, med Hang Seng-indeksen i Hongkong ned 2,5 prosent.