*Nettavisen* Nyheter.

Kina satser stort på forsvarsbudsjettet

Beijing (NTB-Reuters): Kina øker satsingen på forsvaret med over 12 prosent i sitt nye budsjett. Det får naboene i Asia til å reagere.

05.03.14 11:09

Som et ledd i satsingen på kyst- og luftforsvaret, samt utviklingen av nye høyteknologiske våpen, har Kina og president Xi Jinping økt sitt forsvarsbudsjett med 12,2 prosent. Det er den største økningen siden 2011. Budsjettet ligger nå på om lag 785 milliarder kroner.

I en tale i Folkekongressen sier statsminister Li Keqiang at Kina vil modernisere og utvikle kompetansen hos landets militære styrker. Statsministeren gikk derimot ikke i detalj om hva pengene skal brukes til – noe som uroer myndighetene i de asiatiske nabolandene.

– Kinas manglende åpenhet om forsvarsbudsjettet har alltid vært mistenkelig. Det skjuler seg ofte en stor mengde militære ressurser der, sier David Lo, talsmann for det taiwanske forsvarsdepartementet.

Representanter fra den japanske parlamentet mener at Kinas lite transparente planer er et «globalt problem». Lignende bekymring har også blitt fremmet fra amerikansk hold.

Det er spådd at økningen i forsvarsbudsjettet er et varsel om at Kina vil trappe opp innsatsen for å sikre sine interesser i regionen, spesielt i Øst-Kinahavet. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.