RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kina ser stabil vekst i 2005

Sist oppdatert:
Den makroøkonomiske politikken i Kina har vært en suksess i 2004. Nå venter det kinesiske kommunistpartiet at veksten vil være stabil til neste år. Les hvorfor
En økonomisk "Tenke-Tank" som er nedsatt av offisielle myndigheter i Kina kom søndag med sin rapport om tilstanden i den kinesiske økonomien.

National Development and Reform Commission, som tenke-tanken har fått til navn, skriver i rapporten at kinas makroøkonomiske rammer har ført til en sunn vekst, kontrollert inflasjon, sysselsetting og et solid internasjonalt rykte for den kinesiske økonomien.

Kinas brutto nasjonalprodukt vokste med 9.1 prosent i tredjekvartal. Dette er en liten nedkjøling fra første kvartal da veksten var på voldsomme 9,8 prosent.

Nedkjølingen skyldes at kinesiske myndigheter strupet kredittgivning til investeringer. Det skriver Bloomberg.

De kinesiske myndigheter møter nå stort internasjonalt press for å gjøre sin fleksibilitet med hensyn til landets valuta. I dag er yuan, Kinas handelsvaluta, låst til dollaren på kurs 8,27.

Tenke-tanken skriver i sin rapport at regjeringen vil fortsette å implementere en stabil fiskal og monitær politikk som vil fokusere mest på å stabilisere valutamekanismene.

Målene for 2005 blir å holde en stabil økonomisk konstruksjon med å "fin justere" den eksisterende økonomiske politikken, skriver de videre i rapporten ifølge Bloomberg.

Det er ingen tvil om at kinesiske har enorme utfordringer. En for stor vekst i investeringer, ved at det kommer for mye penger inn i kapitalmarkedet, vil kunne føre til flaskehalser og problemer.

Dersom produksjonen blir større enn de for eksempel utskipingshavner vil kunne takle eller, mer aktuelt, energitilbudet tillater, vil det føre til store problemer.

Vil du lære mer om den kinesiske økonomiske utviklingen? Les iMarkedets gjennomgang av en rykende fersk rapport fra Credit Suisse First Boston:

Se opp for kineserne!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere