Gå til sidens hovedinnhold

Kina stanser en hver Tiananmen-markering

Beijing (NTB-AFP-DPA): Kinesiske myndigheter frykter fortsatt markeringer av oppstanden på Den himmelske freds plass og skjerpet tirsdag vaktholdet i Beijing og holdt kjente dissidenter i husarrest.

Kinesisk politi blokkerte blant annet inngangen til en kirkegård der det ligger ofre for oppstanden på Den himmelske freds plass i 1989. Politiet i Beijing er alltid på vakt når datoen viser 4. juni, årsdagen for oppstanden på Tiananmen-plassen. Fortsatt vil ikke myndighetene ha noen form for markering av urolighetene, der hundrevis mistet livet for 24 år siden.

Ifølge nyhetsbyrået DPA ble noen titalls prominente dissidenter og menneskerettsaktivister holdt i husarrest - eller utsatt for andre former for kontroll. En av dem, Hu Jia, opplyser at politiet praktisk talt har holdt ham i husarrest siden 25. mai, men at han fikk lov til å reise til byen Guangzhou sør i Kina.

- Myndighetene håpet nok at jeg ikke ville være i Beijing 4. juni, så de hindret meg ikke i å reise. Men da jeg kom fram til Guangzhou, sørget politiet for at jeg ikke kunne forlate hotellet, forteller han.

Hu Jia gikk med svarte klær for å markere årsdagen for Tianmen-oppstanden.

I Beijing var det stort nærvær av sikkerhetspoliti i gatene rundt plassen. Men i Hongkong kunne demonstranter fritt markere årsdagen. Det eneste som forsøkte å hindre dem var kraftige regnskyll og torden, men titusenvis av mennesker trosset værgudene og fylte Victoria-parken for å minnes ofrene på Tianmen-plassen. (©NTB)

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis