Gå til sidens hovedinnhold

Kina støtter Russlands Syria-forslag

Beijing (NTB-Reuters): Kina ønsker velkommen det russiske forslaget om at Syrias kjemiske våpen skal settes under internasjonal kontroll, opplyser Kinas utenriksdepartement.

Det var departementets talsmann Hong Lei som kom med uttalelsen på en pressekonferanse i Beijing tirsdag.

Forslaget skal kunne forhindre et amerikansk angrep som straff for angrepet som USA sier president Bashar al-Assads regime gjennomførte mot befolkningen i utkanten av Damaskus 21. august.

I en ny rapport offentliggjort tirsdag skriver menneskerettsgruppen Human Rights Watch at den er overbevist om at regimet sto bak angrepet, og at det ble brukt sarin.

Iran også positive
– Den islamske republikken Iran er positiv til initiativet, og vi mener dette er innen rammene av å få slutt på militarismen i regionen, sa talskvinne for det iranske utenriksdepartementet, Marzieh Afkham, tirsdag.

Hun sier også at man må sikre at våpnene ikke kommer i hendene på opprørerne.

USAs president Barack Obama sa mandag at han ser et mulig gjennombrudd når det gjelder krigen i Syria som følge av at Russland har foreslått at Syria leverer inn sine kjemiske våpen slik at de kan ødelegges.

Vanskelig jobb
Arbeidet med å finne, sikre og uskadeliggjøre Syrias kjemiske våpen, vil bli svært tidkrevende og kostbart, advarer eksperter.

Russland foreslo mandag å plassere Syrias kjemiske våpen under internasjonal kontroll, noe Syrias utenriksminister Walid al-Moualem ikke stilte seg avvisende til.

USAs president Barack Obama betegner også forslaget som positivt, men eksperter advarer mot at det er lettere sagt enn gjort å ta kontroll over våpenlagrene i et land som står midt oppe i en borgerkrig.

1.000 tonn
Fransk etterretning hevder at Syria har over 1.000 tonn med kjemiske stridsmidler på lager, og disse antas å være spredt på en rekke lagre landet over.

Bare det å ha rede på hvor lagrene er og hva de inneholder, vil være en stor utfordring, selv om det inngås en avtale med regimet.

– Jeg har vanskelig for å se hvordan dette skal kunne gjøres midt oppe i en borgerkrig, sier Daryl Kimball i Arms Control Association i Washington.

– Det vil være svært vanskelig arbeid. Det krever at man bygger egne anlegg der våpnene kan uskadeliggjøres, sier han.

– Det forutsetter et langvarig internasjonalt nærvær, og det er ikke et arbeid man ønsker å holde på med under trussel om granatangrep, sier han.

Trenger beskyttelse
Internasjonale inspektører vil trenge beskyttelse, men få om noen land har sagt seg villig til å sende bakkestyrker til Syria.

– Det er en fin idé, men den er vanskelig å gjennomføre, sier en anonym amerikansk tjenestemann.

– Man står midt oppe i en brutal borgerkrig der det syriske regimet massakrerer sin egen befolkning. Er det noen som tror at de plutselig vil stanse drapene for å la inspektører sikre og ødelegge alle de kjemiske våpnene, spør tjenestemannen.

Lite informasjon
Amy Smithson, som er ekspert på kjernefysiske, biologiske og kjemiske våpen og tilknyttet James Martin Center for Nonproliferation Studiesi Washington, frykter at manglende informasjon om Syrias kjemiske våpenarsenal vil vanskeliggjøre arbeidet.

Hun viser til erfaringene fra Irak, der FN-inspektører og daværende president Saddam Hussein lekte katt og mus med hverandre i to år. Noe tilsvarende kan komme til å skje i Syria, advarer hun.

– Irakerne løy hele tiden. De gjorde alt for å skjule disse topphemmelige våpenprogrammene, sier Smithson.

Avhoppere
Ifølge den amerikanske tankesmia Center for Strategic andInternational Studies (CSIS) er det Syrias Vitenskaps- og forskningssenter som har overoppsynet med de syriske våpenlagrene i Dumayr, Khan Abou, Shamat og Firaqlus.

Avhoppere fra den syriske regjeringshæren har imidlertid fortalt hvordan en stor del av de kjemiske våpnene i sommer ble transportert til Latakia-området, der Assad har stor støtte i befolkningen.

Noen kjemiske våpen ligger også lagret i militæranlegg rundt Damaskus, fortalte en av avhopperne.

Flyttet rundt
Amerikansk etterretning hevder at Assad det siste året har flyttet rundt på lagrene av kjemiske stridsmidler og våpen, trolig i et forsøk på å gjemme dem unna både for opprørerne og omverdenen.

Eksperter tror derfor at det vil ta måneder å finne og sikre våpnene, og at det vil ta år å uskadeliggjøre dem. Det vil også være en fare for at man overser noen av våpnene.

– Det er en mulighet for at regimet av ukjente grunner vil holde noen tilbake, sier Joseph Cirincione i Ploughshares Fund, en gruppe som kjemper mot spredning av masseødeleggelsesvåpen.

Koster milliarder
Selv om Assad-regimet skulle spille med åpne kort og inspektørene får arbeide i fred og ro, vil det ta mange år og koste milliarder av dollar å uskadeliggjøre Syrias kjemiske våpenarsenal.

USA har de siste tiårene brukt over 210 milliarder kroner på å uskadeliggjøre sine egne lagre av slike våpen, men er ennå ikke ferdig med arbeidet.

Først i 2021 kan USA være ferdig med arbeidet, noe som sier sitt om hvor tidkrevende arbeidet er, påpeker Paul Walker i gruppen Green Cross.

Russland har også brukte store beløp på å kvitte seg med kjemiske våpen de siste 20 årene, men er foreløpig bare kommet halvveis i arbeidet, viser tall fra Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW) i Haag. (©NTB)

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping