RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kina vil forsere en nylig planlagt raffineriekspansjon

Sist oppdatert:
Rett før jul la kinesiske myndigheter frem planer som skulle øke landets raffineringskapasitet med 19 prosent frem til 2010. Nå varsles det forsering og økning av planene
Det var midt i desember i fjor at kinesiske myndigheter i samarbeid med de store kinesiske oljeimportørene la frem planer om en kraftig ekspansjon av landets raffinerier frem til 2010. Nå mener både selskapene og myndighetene at planen var for puslete.

Som følge av den kraftige etterspørselsveksten innenlands i Kina legges det nå frem planer om å øke den årlige raffineringskapasiteten i landet med 80,5 millioner tonn frem til 2008. Det vil si en økning på knappe 30 prosent i forhold til dagens 280 millioner tonn årlig.

Planen før jul la opp til en ekspansjon på 52 millioner tonn innen 2010. Den forserte planen vil dersom den gjennomføres bety en kraftig økning av landets råoljeimport i samme periode.

Det er de store statlig oljeselskapene Sinopec, PetroChina og CNOOC som skal stå for ekspansjonen, opplyser kinesiske tjenestemenn og analytikere til Reuters torsdag.

De statlige aktørene kontrollerer i dag 90 prosent av landets raffineringskapasitet på mellom 5,5 og 5,8 millioner fat pr. dag. En fullbyrdelse av planen vil bety en økning på 1,6 millioner fat pr. dag, eller tre kvart VLCC-last pr. dag.

- Vi setter fart på raffineriekspansjonen på grunn av sterk oljeetterspørsel drevet at økonomisk vekst og elektrisitetsknapphet, sier selskapssektretær Chen Ge i Sonpec til Reuters.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere