*Nettavisen* Nyheter.

Kina vil kjøle ned

Kinas styresmakter er bekymret over den meget hurtige og investeringsdrevene veksten og vil kjøle ned økonomien. Sjekk hvordan her:

19.05.08 00:12

I påsken ble det klart at veksten i Kinas brutto nasjonalprodukt endte på 10,2 prosent i første kvartal, langt mer enn hva eksperter hadde forventet.



Men nå begynner styresmaktene å bli bekymret, ifølge Bloomberg News.



Veksten i investeringer i urbane områder steg med svimlende 29,8 prosent i kvartalet fra samme periode året før. Det overgår statens mål om en vekst på 18 prosent for 2006.



- Det er prominente problemer som kaller på vår oppmerksomhet, som rask vekst i investeringer og banklån, sier en pressetalsmann for det kinesiske statistikkbyrået.



Statsminister Wen Jiabao sa forrige uke at de ville dempe investeringer i fabrikker, noe som har forårsaket overproduksjon, samt drevet råvarepriser kraftig opp. Styresmaktene vil unngå en rask avkjøling av økonomien ved å få veksten til å gå fra investeringer til økt innenlandsk konsum i stedet.



- Overinvesteringer har blitt et seriøst problem igjen og denne formen for vekstmodell er ikke bærekraftig. Sentralbanken må trekke ut likviditet fra systemet og knekke denne sykelen ellers kan vi se en langt hardere nedgang i veksten enn det styresmaktene vil, sier Zuo Xiaolei i Kinas største meglerhus til Bloomberg News.



Det er også flere som taler for at renten i Kina bør stige, for å dempe investeringsveksten, men de kinesiske myndighetene har også signalisert at de vil stramme inn kontrollen av eiendomssalg til nye investeringsprosjekter.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.