RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kina vil passere Japan i oljeforbruk i år

Sist oppdatert:
Kina hadde en enorm vekst i oljeimporten i fjor, og landet kan i løpet av 2004 bli verdens nest største forbruker av olje, kun slått av USA
Ifølge offisielle tall fra kinesiske tollmyndigheter økte Kinas import av råolje med 31 prosent i 2003. Totalt importerte Kina 91,12 millioner tonn råolje i i fjor, eller 1,87 millioner tonn pr. dag, melder International Business Daily mandag ifølge Reuters.

I 2002 lå importen på 69,4 millioner tonn. Importveksten er drevet av en formidabel økonomisk vekst som i fjor endte på over 8 prosent. Transportsektoren er en av de store aktivitetsdriverne samtidig som landets privatbilister øker voldsomt i antall. Landet slet også med å produsere nok kraft, og det var i perioder rasjonering.

Totalt endte importen av olje for 2003 10 prosent over de kinesiske myndighetenes estimat fra oktober.

Det statskontrollerte oljeraffineriet Sinopec, som sto for 85 prosent av landets råoljeimport, forventer å øke innkjøpene med 10 prosent i år, sier oljetjenestemenn til avisen. Estimatene for den kinesiske økonomien indikerer en vekst på 8 til 9 prosent i år.

Dette vil gi fortsatt sterk vekst i oljeforbruket i verdens mest folkerike stat, og landet kan komme til å passere Japan i oljeforbruk i løpet av 2004. Det internasjonale energibyrået IEA forventer en gjennomsnittlig etterspørsel på 5,48 millioner fat pr. dag i i år, mot 5,27 millioner fat pr. dag i Japan.

Det er imidlertid langt igjen til USA med 20,43 millioner fat pr. dag forventet i år.

Kinas import av petroleumprodukter økte med 38,8 prosent til 28,24 millioner tonn i 2003.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere