Gå til sidens hovedinnhold

Kinakunst havner trolig hos nyrike kinesere

Bergen (NTB): De 25 kunstgjenstandene som natt til lørdag ble stjålet fra Permanentens Kina-samling i Bergen, kan allerede være på vei tilbake til opprinnelseslandet.

Noah Charney, som har skrevet doktorgradsavhandling om kunsttyveri ved Cambridge University i England, sier til Bergens Tidende at den lille, men lidenskapelige gruppen samlere i Vesten som er interessert i kinesisk kunst, ikke vil ta i tyvegods.

Men nyrike kinesere er på den annen side interessert og henter gjerne tilbake kunstverk Vesten stjal fra et svekket Kina for hundre år siden, sier han.

- De viser fram disse kunstverkene med stor stolthet og legitimerer kjøp av tyvegods med at verket hører hjemme der. Det blir ansett som positivt at noen sørger for at kunstverkene blir «frigjort», sier Charney.

To tyver brøt seg inn i Permanenten Vestlandske Kunstindustrimuseum i 5.20-tiden natt til lørdag og brukte 90 sekunder på å komme seg av gårde med 25 antikke, kinesiske kunstgjenstander i porselen, jade, bronse og papir. Tyvene tok seg inn gjennom et vindu, knuste glass i flere montere, før de forlot museet med kasser fulle av tyvegods.

Ifølge Charney mener mange kinesere, og spesielt i de mer nasjonalistiske delene av Kinas kommunistparti, at vestlige land på siste halvdel av 1800-tallet stjal et enormt antall kunstneriske gjenstander og antikviteter fra landets 4.000 år lange historie. (©NTB)

Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler