RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kinas forsvarsbudsjett øker

Beijing (NTB-Reuters): Kina plusser på forsvarsbudsjettet med 14,9 prosent i år, noe myndighetene betegner som en beskjeden økning.

Forsvarsbudsjettet for 2009 blir dermed på rundt 500 milliarder kroner, noe som tilsvarer 6,3 prosent av statsbudsjettet.

Presidenten i Folkekongressen, Li Zhaoxing, understreker at påplussingen i første rekke skal sikre høyere lønn for soldatene, og ikke vil utgjøre noen trussel for andre land.

I fjor økte det kinesiske forsvarsbudsjettet med 17,6 prosent fra året før, og budsjettet utgjorde rundt 1,4 prosent av landets bruttonasjonalprodukt.

Det amerikansk forsvarsbudsjettet er til sammenligning på nærmere 3.700 milliarder kroner i år, en økning på 7,5 prosent fra året før. Krigføringen i Irak og Afghanistan, og bevilgningene til enkelte atomvåpenprogram, er da holdt utenfor.

Militære analytikere har lenge hevdet at Kina bruker langt mer på forsvaret enn det myndighetene offisielt innrømmer, noe Li benekter. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere