Kinas hemmelige fengslinger

Foto: AFP/Getty

Har et system utenfor rettssystemet.

26.06.13 15:31

Offisielle tjenestefolk tilknyttet det kinesiske kommunistpartiet, blir holdt fanget og avhørt i hemmelige fengslingsprosesser som er utenfor det ordinære rettssystemet i landet.

Kommunistpartiets interne etterforskningsavdeling har anholdt tusenvis av sine egne tjenestefolk i løpet av det siste året, ifølge kinesiske menneskerettsorganisasjoner.

Prosessen som kalles «shuanggai», nekter tjenestefolkene tilgang på juridisk hjelp i form av advokater. De mistenkte blir gjerne avhørt på hoteller, privatboliger eller på militærbaser.

Korrupsjonen og hevn
Den britiske avisen The Telegraph hevder at 2300 kinesiske tjenestefolk har blitt utsatt for «shuanggai» i løpet av det siste året. Hensikten bak «shuanggai» skal være å få bukt med den omfattende korrupsjonen i Kina, men mye tyder på at «shuanggai» også blir brukt til politisk hevn, skriver Daily Mail.

Hensikten med hemmeligholdet er å holde en potensiell korrupsjonsskandale innenfor partiet, og på den måten hindre at omdømmet blir skadet både nasjonalt og internasjonalt.

Tre offisielle tjenestefolk har dødd på mystisk vis de siste fire månedene, ifølge The Daily Telegraph. I tillegg har hundrevis begått selvmord eller dødd på mystisk vis det siste tiåret.

Det er spesielt tjenestefolk mistenkt for korrupsjon som utsettes for denne «prosessen».

Forsvant sporløst
En kinesisk blogger, som har forsøkt å avdekke disse hemmelige prosessene, sier at de mistenkte gjerne knekker sammen og tilstår etter tre dager med tøffe avhør og andre psykiske påkjenninger.

Fangene blir nektet søvn, slått, brent med sigaretter og utsatt for vanntortur, ifølge en rapport til Dui Hua Human Rights.

I mars måned forsvant biologen Guan Shaofeng (50) fra byen Dandong i Liaoning-provinsen, hvor han hadde ansvar for såkalte husinspeksjoner.

Han skal ha blitt holdt fanget i fire dager, og ble avhørt i forbindelse med noen angivelige bestikkelser.

- Torturert
Ifølge kona ble Shaofeng torturert under avhøret. Han skal ha hatt et brukket halebein og var døv på det ene øret da hun endelig fikk besøkt ham på et sykehus.

- Han fortalte at han ble nektet søvn i fire dager, sier kona i et intervju med The Telegraph.

Hun avviser at ektemannen var en korrupt tjenestemann. Nå risikerer han imidlertid å bli stilt for retten innenfor det normale rettssystemet, etter å ha vært utsatt for «shuanggai».

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.