RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kinas kommunistparti satser på markedet

Beijing (NTB-Reuters-DPA): Kinas regjerende kommunistparti vil la markedet spille en avgjørende rolle i fordelingen av ressurser. Landets ledere mener dette må til for å sikre framtidig vekst i verdens nest største økonomi.

Partiets sentralkomité avsluttet tirsdag et fire dager langt møte der reformplaner som de øverste lederne la fram i oktober var viktigste sak. Partisjef Xi Jinpings rapport om planene var hans første store utspill siden han overtok etter Hu Jintao for et år siden.

- Kinas mål er å oppnå avgjørende resultater innen år 2020, het det i en melding fra det offisielle nyhetsbyrået Xinhua. Dette skal skje gjennom styrking av markedets rolle i ressursfordelingen, gikk det fram av meldingen.

Vestlige analytikere sier de nye reformene trolig vil innebære mindre makt for store statlige selskaper, lettelser i betingelsene for omreisende arbeidere og styrket sosial sikkerhet. Det vil ventelig ta flere år før reformene er satt ut i livet i sin fulle bredde.

Et hovedmål er å skape bedre balanse i økonomien, der det innenlandske forbruket skal styrkes og det legges forholdsvis mindre vekt på investeringer og eksport. Det ventes også betydelige endringer i de offentlige finansene. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere