Kristin Harila er i innspurten av rekordprosjektet sitt, der hun prøver å bestige alle de 14 fjellene på over 8000 meter, raskere enn noen andre har gjort før henne.

To fjell gjenstår, Cho Oyu og Shishapangma, og de må nås innen 2. november. Det er bare ett problem: Kinesiske myndigheter gir ikke Harila visum til å komme inn i landet, grunnet de strenge koronarestriksjonene.

Om de ikke får positive visumsignaler i løpet av helgen, vil Harila og teamet hennes forsøke å bestige Cho Oyu på en helt unik måte.

– Vi prøver fra nepalsk side. Fjellet har aldri blitt besteget derfra, og det er en helt annen utfordring enn å gjøre det fra Tibet, der det blir sett på som en enklere 8000-meterstopp, sier Harila til Nettavisen.

– Hvordan ville det vært for deg om dette glapp helt på slutten?

– Jeg har fått mange spørsmål om det. Jeg har hele tiden vært fokusert på å nå neste fjell og på å gjøre det vi kan for å få kinesiske myndigheter til å si ja, svarer Harila, som også er villig til å gå i karantene, eller å ta ny koronavaksine i Kina.

Ba regjeringen om hjelp – nå svarer de

Tidligere denne uken henvendte Harila seg til kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) i et forsøk på å få hjelp til å skaffe seg visum.

På Instagram ga Trettebergstuen støtte til Harila, men påpekte samtidig at denne saken tilhørte Utenriksdepartementet.

– Hei. Full støtte herfra. Dette er UD sitt bord. jeg skal sjekke hva vi kan gjøre. Du er et fantastisk forbilde og dette må bare gå i orden, skrev Trettebergstuen.

Nettavisen har vært i kontakt med Utenriksdepartementet i forbindelse med Harilas ønske om å få visum. I en e-post skriver statssekretær Erling Rimestad:

– UD er kjent med Kristin Harilas prosjekt om å klatre alle fjell i verden over 8000 m.o.h. Vi forstår og støtter fullt ut Harilas ønske og håper dette lar seg gjøre.

Rimestad understreker også at det er opp til kinesiske myndigheter å fastsette regler for utstedelse av visum, og å beslutte hvem som kan få dette.

– Ambassaden i Beijing har tatt dette opp med kinesiske myndigheter, men uten at dette har gitt positive resultater i form av visum og andre nødvendige tillatelser. Som kjent har Kina strenge innreiserestriksjoner som følge av covid-19. Vi håper imidlertid at Kristin Harilas prosjekt kan realiseres når forholdene ligger til rette for det, skriver Rimestad.

– Vet at vi er gode nok

Når Harila får høre Utenriksdepartementets svar, påpeker hun at hun ikke har så mye tid på seg for å ta rekorden.

Nå håper hun at nedstengingen av Tibet vil myknes opp så fort som mulig.

– Det har vært full lockdown der en stund nå. Det er lov å håpe at det roer seg, men vi vet ikke det.

Når det gjelder den alternative reiseruten fra nepalsk side, vet Harila at andre klatrere har greid å klatre til 7200 meters høyde herfra. På spørsmål om hvorfor hun tror at de skal kunne gå helt til topps, fullroser hun dem hun har med seg.

– Vi har et veldig, veldig sterkt team, som kjenner hverandre godt og er i god form. Vi har klatret 12 fjell på 8000 meter på kort tid, som få andre har gjort. Vi vet at vi er gode nok til å klare det, sier hun.