Salg av Kinderegg stoppes i Storbritannia etter at flere personer skal ha blitt smittet av salmonella, melder Aftonbladet.

I alt er det påvist salmonella-smitte hos 126 personer i åtte europeiske land.

Også fire svensker skal ha fått salmonellabakterier i sine kinderegg, men til tross for det fortsetter salget av sjokoladeegget i Sverige.

– Det er et internasjonalt utbrudd som har pågått en stund, sier smittevernkoordinator Mats Lindblad i Livsmedelsverket til avisen.

Salmonella påvist i Norge

Seniorrådgiver i Folkehelseinstituttet, Heidi Lange bekrefter overfor TV 2 at salmonella-smitten også har nådd Norge.

– I Norge er det påvist smitte hos én person. Vedkommende ble syk i slutten av februar og var smittet med samme monofasiske Salmonella Typhimurium-stamme som ble påvist i utbruddet i Storbritannia, opplyser Lange til kanalen.

– Kindersjokoladeprodukter, inkludert kinderegg, er mistenkt smittekilde. Mattilsynet undersøker om produktene er kommet til Norge, skriver FHI i en pressmelding tirsdag.

Videre skriver TV 2 at det er ukjent om det har ankommet Kinder-produkter med smitte til Norge.

– Folkehelseinstituttet følger situasjonen nøye og samarbeider tett med Mattilsynet som nå jobber med sporing og er i dialog med produsenten om eventuell tilbaketrekking av aktuelle kindersjokoladeprodukter i Norge, sier FHI-seniorrådgiveren.

Les også: FHI med nye korona-scenarioer for de neste månedene

Først og fremst barn som er rammet

Sjokoladeegget med overraskelsen i midten, ofte en leke eller figur, går under varemerket Kinder produsert av den italienske konfektprodusentent Ferrero. En rekke sjokoladeprodukter går under merkevaren, men det pågående salmonellautbruddet har foreløpig kun blitt relatert til produktet Kinder surprise.

– Det er først og fremst barn som har blitt rammet av salmonella og det har vært en relativt vanskelig variant, flere har blitt innlagt på sykehus, forteller Lindblad.

Han opplyser videre at det er det bakterietypen som er oppdaget er mer avorlig enn vanlig salmonella.

Utbruddet har blitt koblet til en av konfektprodusentens fabrikker i Belgia. Totalt har 125 tilfeller blitt bekreftet i Europa, over halvparten av tilfellene er rapportert i Storbritannia. I tillegg til Sverige har også Frankrike og Irland påvist tilfeller relatert til det samme salmonella-utbruddet.

Les også: Oppfinnsom tysker tok 90 koronavaksiner – og solgte pass til vaksinemotstandere