*Nettavisen* Nyheter.

Kine (38) døde etter feil ved sykehuset

Kine Eliassen forberedte barna Aksel Johan (13), Morten (5) og Martinus (3) på at hun snart ville dø.

Kine Eliassen forberedte barna Aksel Johan (13), Morten (5) og Martinus (3) på at hun snart ville dø. Foto: Tom Melby (Avisa Nordland)

Hun så fram til jul med familien. Men trebarnsmoren Kine Eliassen måtte gi tapt for kreften.

Kine Eliassen (38) fikk livmorhalskreft tross at celleprøvene hun tok ved Nordlandssykehuset i Bodø ble tolket som normale. Feilen ble oppdaget i april, men allerede fra diagnosen ble satt i 2011 var det klart at kreften var uhelbredelig, skriver Avisa Nordland.

Etter tre og et halvt års kamp mot kreften, sovnet 38-åringen stille inn torsdag, i sitt eget hjem, med alle sine kjæreste rundt seg. Det får Avisa Nordland bekreftet fra familien. Kine etterlater seg barna Morten (5), Martinus (3) og Aksel Johan (13), samt ektemannen Jan-Ove Hjartland, søstrene Lena og Anette og moren Ingeborg.

Rask forverring
Avisa Nordland besøkte Kine Eliassen og hennes familie på Lovund på Helgeland i september. Da håpet hun å få feire jul med familien og oppleve eldstesønnens konfirmasjon i mai. Men de siste månedene har tilstanden hennes forverret seg raskt.

- Kine har vært overraskende velfungerende i tre år. Men etter at hun fikk vite at kreften burde vært oppdaget og behandlet allerede i 2008, og at livet hennes kunne vært spart, er det som om lufta gikk ut av henne, beskrev søsteren Lena Eliassen og moren Ingeborg Eliassen den gang.

Seks anmeldelser
Kine er én av 67 kvinner i Norge som fikk kreftdiagnose i 2011 der prøven var tolket som normal mindre enn tre år før. En annen er Christine K. Nordgård fra Bodø. Hun valgte i desember 2013 å anmelde Nordlandssykehuset etter at de først oppdaget kreften hennes på femte forsøk. Senere har flere kvinner fulgt etter: Nina Meyer fra Sandnessjøen, May-Liss Pedersen fra Fauske, Helena Landstrøm fra Rognan og to andre som ønsker å være anonyme.

Kine Eliassen hadde ikke krefter:

- Jeg skulle ønske jeg var sterk nok til å kjempe, men jeg har kommet til et punkt hvor jeg må velge hva jeg skal bruke energien min på. Jeg velger familien min, sa hun til Avisa Nordland i september.

Saken har vært etterforsket av Salten politidistrikt siden januar. Nå avventer de faglig råd fra Statens helsetilsyn før de vurderer eventuelt ytterlige etterforskningsskritt eller og konklusjon i skyldspørsmålet. Bistandsadvokat Tarjei Ræder Breivoll er oppnevnt som bistandsadvokat for alle de seks kvinnene.

Døde før erstatning
Kine Eliassen hadde også en erstatningssak til behandling hos Norsk Pasientskadeerstatning (NPE), men døde før hun fikk svar.

- Med husbygging på gang og en aleneforsørger stående igjen, ville hun derfor at det skulle opprettes en konto der det kunne settes inn penger til barnas utdannelse, forteller søsteren Lena.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.