RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kineserne utfordrer Chevron

Sist oppdatert:
Det store kinsesiske oljeselskapet CNOOC tar nå steget ut og har lagt inn et formelt bud på det amerikanske oljeselskapet Unocal som er bedre en budet til Chevron
Kinesiske CNOOC som er KInas største offshore oljeselskap er beredt til å legge 18,5 milliarder dollar på bordet for å ta et stort skritt inn i det amerikanske oljemarkedet ved å kjøpe det California baserte olje- og gasselskapet Unocal.

De utfordrer samtidig et av verdens største oljeselskaper, Chevron, direkte. Chevron inngikk i begynnelsen av april i år en avtale om å kjøpe opp Unocal, og hadde håpet å fullføre kjøpet i løept av noen uker.

CNOOC tilbyr 67 dollar pr. Unocal-aksje, og slår dermed Chevrons bud med 1,5 milliarder kroner.

- Dette vennlige og kontantbaserte budet er et bedre tilbud for Unocal-aksjonærene, slår konsernsjef Fu Chengyu i CNOOC fast.

Dersom kineserne lykkes vil de med enn doble selskapets produksjon av olje og gass, og øke de påviste reservene med 80 prosent til 4 milliarder oljeekvivalenter.

Chevron sier på sin side at de står ved sitt tidligere avtale, og viser til at den allerede er godkjent av selskapenes styrer og allerede har passert flere regulatoriske hindre.

Kinesernes bud har skapt frykt i den amerikanske oljeindustrien, og politikere i Washington har snakket høyt om å stoppe et kinesisk kjøp.

Unocal-styret sa etter at budet ble satt frem at de vil vurdere det, men sa samtidig at de allerede har godkjent Chevrons tilbus og at denne anbefaling fortsatt står.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere