Gå til sidens hovedinnhold

Kinesisk ballongfarer i omstridt farvann

Tokyo (NTB-Reuters): En kinesisk ballongfarer landet i havet nær de omstridte øyene i Øst-Kinahavet som både Japan og Kina gjør krav på.

Den japanske kystvakten opplyser at den onsdag plukket opp den 35 år gamle Xu Shuaijun i havet nær øyene som Japan kaller Senkaku og Kina Diaoyu.

Mannen ble senere overlevert av Japans kystvakt til et kinesisk patruljeskip, og episoden ventes dermed ikke å få videre konsekvenser. Hadde mannen landet på en av de fem ubebodde øyene, kunne det utløst en heftig strid om hvem som skulle ha gått i land for å redde ham.

Japans statsminister Shinzo Abe gjentok samme dag at den japanske regjeringen i 2014 vil styrke landets forsvar og revidere Japans pasifistiske grunnlov.

Statsminister Abe ble dagen før nyttårsaften erklært uønsket i Kina. Kina begrunnet det med Abes besøk i tempelet og minnelunden Yasukuni, der 2,5 millioner drepte japanske soldater minnes, blant dem 14 krigsforbryterdømte etter andre verdenskrig.

- Det kinesiske folk vil ikke ønske en slik japansk leder velkommen, og Kinas ledere vil ikke møte ham, sa Qin Gang, talsmann for Kinas utenriksdepartement. (©NTB)