Kinesisk delegasjon møtt av demonstranter utenfor Stortinget

Det kokte utenfor Stortinget da Kinas tredje mektigste mann kom på besøk.

16.05.19 11:30

STORTINGET (Nettavisen): Med et stort sikkerhetsoppbud, ankom Kinas tredje mektigste mann, Li Zhanshu, Stortinget onsdag ettermiddag.

Amnesty, Den norske Tibet-komité og Den norske Uigurkomiteen demonstrerte da den kinesiske toppolitikeren, som er leder av Folkekongressen og regnes for å være nummer tre på rangstigen i Kina, ankom den norske parlamentsbygningen.

Demonstrantene ropte «skam over Kina», «menneskerettigheter nå» og «skam over Li Zhanshu». De nærmest overdøvet den mektige kineserens støttespillere i den ukjente kinesiske organisasjonen «Norway-Wenzhou Chamber of Commerce», som sto nærmest Stortingets inngang med trommer og store flagg og skjermet for demonstrantene.

De kinesisk-vennlige støttespillerne fikk stå nærmest Stortinget. Likevel klarte Amnesty i stor grad å overdøve dem. Foto: Heidi Schei Lilleås

- 65 års vennskap med Norge

- Vi er her for å markere 65 års vennskap mellom Kina og Norge, sier en av talspersonene til Nettavisen.

Han sier de fikk vite om arrangementet fra en «søsterorganisasjon», men vil ikke svare på spørsmål om menneskerettighetssituasjonen i landet.

- Forholdet til Norge er bedre enn på lenge, ifølge ham.

Organisasjonen søkte om å få stå på Eidsvoll plass allerede før det ble kjent at Stortinget ventet Kina-besøk.

Amnesty slår alarm

Ifølge en Amnesty-rapport, anslås det at opp mot én million mennesker holdes i omskoleringsleire i Xinjiang-regionen nordvest i Kina - uten siktelse eller dom.

Kinesiske myndigheter har ifølge rapporten, lenge drevet en systematisk undertrykking av landets uigurske minoritet, noe Amnesty fremhevet i sin markering.

Generalsekretær i Amnesty Norge, John Peder Egenæs, sier til Nettavisen at han er kritisk til forutsetningene for arrangementet: Den Kina-vennlige gruppen som står nærmest Stortinget, fikk muligheten til å booke den plassen før vi andre fikk vite om besøket. Det lukter manipulering av informasjon.  Foto: Heidi Schei Lilleås

Melby nektet adgang - Raja reagerer

På Løvebakken ble Li møtt av stortingspresident Tone Trøen. Utenfor sperringene sto stortingsrepresentantene Petter Eide (SV) og Guri Melby (V) ikledd gule Amnesty-T-skjorter.

Nettavisen spurte Guri Melby om hvordan hun opplevde det hele folkehavet med kinesiske støttespiller og Amnesty-demonstranter:

- Jeg synes det er skremmende at Stortingets presidentskap aksepterer at kinesiske myndigheter skal få diktere hvordan det skal se ut på Eidsvolls plass når de kommer på besøk, sier Melby til Nettavisen.

- Vi bør selvsagt slippe til kritiske motstemmer som Amnesty, derfor har jeg tatt på meg gul T-skjorte.

- Burde aldri skjedd

- Jeg mener stortingsrepresentanter må kjempe for demokrati, menneskerettigheter og ytringsfrihet - uansett parti. Dette er viktige verdier for Venstre, og det er uavhengig av hvem som leder presidentskapet, sier Melby på spørsmål fra NRK.

- Dette burde aldri skjedd, tordner Melby, som ble nektet adgang til Stortinget etterpå.

Det kommer hennes kollega Abid Raja til å ta opp i Stortingets presidentskap torsdag.

Kineserne tok regi over besøket på Stortinget onsdag, men Amnesty slo kraftig tilbake.  Foto: Heidi Schei Lilleås

- Svakt av stortingspresidenten

Venstre-politikeren er ikke redd for å få noen reprimande.

- Når man først gir plass til de kinesisk-vennlige demonstrantene, burde man i det minste delt plenen i to slik at Amnesty fikk like stor plass, sier Melby.

- Dette ville vært enkelt for stortingspresident Tone Trøen å rette opp i, og det synes jeg er svakt at hun ikke klarte.

- Jeg stod innenfor eiendommen til Stortinget og synes det var viktig å markere standpunkt i denne saken. Jeg aksepterer ikke at motstemmene ikke får komme til orde i en så viktig sa, sier hun bestemt.

I GULE T-SKJORTER: Stortingsrepresentantene Petter Eide (SV) og Guri Melby (V) sto ikledd gule Amnesty-skjorter. Foto: Heidi Schei Lilleås (Mediehuset Nettavisen)

Kina blir kritisert av verdenssamfunnet for en rekke menneskerettighetsbrudd, blant annet for hvordan de behandler den muslimske minoriteten uigurene.

Men det har ikke kommet signaler om at dette vil bli samtaleemne under besøket i Norges nasjonalforsamling, hvor han møter stortingspresident Tone W. Trøen og Stortingets utenriks- og forsvarskomité.

Stortingspresident Tone Trøen (H) må tåle kritikk under besøket fra Kinas 3. mektigste mann.  Foto: Heidi Schei Lilleås

Ville stanse kritikk

Stortingsrepresentant Petter Eide er skuffet over at Stortinget har føyd seg etter kinesiske myndigheters ønske.

– Den kinesiske ambassaden har stilt krav om at de vil ha minst mulig bråk rundt dette besøket, og det har Stortinget akseptert, sier Petter Eide.

Han mener at siden søknaden kom før besøket ble kjent, så må Kinas ambassade hatt med en finger i spillet.

– Den ukjente kinesiske organisasjonen fikk godkjent sin demonstrasjonstillatelse to uker før besøket var offentlig kjent i Norge. Det leser jeg som at norske myndigheter, presidentskapet, har blitt med på et opplegg for å forhindre kritikk, sier Eide til NTB.

Amnesty hadde mobilisert kraftig før dagens omstridte Kina-besøk.  Foto: Heidi Schei Lilleås

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.