OSLO (NTB-AFP-DPA): Ifølge de siste tallene fra Verdens helseorganisasjon (WHO) tirsdag er det så langt meldt inn 2798 bekreftede smittetilfeller av coronavirus, 98 prosent av disse i Kina. Av de 37 bekreftede tilfellene utenfor Kina, hadde 36 av pasientene vært i Wuhan eller andre byer i Kina.

Den globale risikoen er høy, melder WHO.

Nyhetsstudio: Se siste nytt om coronaviruset

Kina: 106 døde, 4515 smittede

Kinesiske myndigheter oppgir tirsdag at 106 mennesker er døde etter smitte av coronaviruset og sier at antallet bekreftede smittetilfeller i Kina nå er oppe i 4515, opp fra 2835 dagen i forveien, melder Reuters.

Japan evakuerer egne borgere

USA og Japan er blant landene som tirsdag treffer tiltak for å få sine borgere ut av kinesiske byer som er avstengt som følge av coronaviruset, melder nyhetsbyrået AFP.

Kinesiske myndigheter forsøker desperat å begrense utbruddet og har stengt av Wuhan og andre byer i Hubei-provinsen. Tiltakene rammer mer enn 50 millioner mennesker, blant dem tusenvis av utlendinger.

Japan har varslet at de vil sende et charterfly til Wuhan tirsdag for å evakuere mellom 200 og 650 japanske statsborgere, ifølge AFP.

Les også: Virusutbruddet: UD oppfordrer norske reisende til å registrere seg

Høy risiko, ifølge WHO

Verdens helseorganisasjon (WHO) uttalte mandag at organisasjonen gjorde en feil i forrige uke da den i flere rapporter anslo virusets globale risiko som «moderat». Globalt er risikoen «høy», opplyste WHO mandag.

WHO opplyste også at det er usikkert om viruset smitter i inkubasjonsfasen, før man har fått symptomer på sykdom. I en rapport skriver WHO at inkubasjonsperioden antas å være mellom to og ti dager. Organisasjonen har ikke erklært en internasjonal folkehelsekrise.

Viruset ble først oppdaget i storbyen Wuhan i Hubei-provinsen i Kina i forrige måned, og de aller fleste smittetilfellene er påvist her.

Tyskland

Mandag kveld bekreftet tyske helsemyndigheter at en mann i Bayern er smittet av viruset. Tyskland er dermed det andre landet i Europa der viruset er blitt påvist.

Fra før er det oppdaget smittetilfeller i Taiwan, Hongkong og Macau, samt i Japan, Sør-Korea, Thailand, Malaysia, Singapore, Vietnam, Nepal, USA, Canada, Frankrike og Australia.

Fraråder reiser

Amerikanske helsemyndigheter har frarådet reiser til Hubei-provinsen, men utvidet mandag reiserådet og fraråder nå amerikanere å reise til Kina i sin helhet.

Utenriksdepartementet i Norge fraråder nordmenn å reise til Hubei-provinsen.

Tirsdag oppfordret kinesiske myndigheter alle kinesere til å la være å reise ut av Kina.

– Kan øke raskt

Gabriel Leung, som leder Li Ka Shing-fakultetet for medisin ved Universitetet i Hongkong, opplyste på en pressekonferanse mandag at deres forskning tyder på at rundt 44.000 personer er i inkubasjonsstadiet for sykdommen.

Leung, som brukes som smittevernekspert av myndighetene i Hongkong, sier at hans forskerteam regner med at antall smittede vil dobles hver sjette dag hvis man ser bort fra tiltak som myndighetene setter inn.

Det tidligere ukjente viruset har fått navnet 2019 Novel Coronavirus (2019-nCoV). Det tilhører en gruppe virus kalt coronavirus. Denne virusgruppen kan forårsake alt fra vanlig forkjølelse til alvorligere sykdommer som sars og mers.

Så langt finnes det ingen vaksine mot det nyoppdagede viruset. Eldre mennesker og personer med dårlig helse er mest utsatt for viruset.