*Nettavisen* Nyheter.

Kinesisk general nedtoner utspill om japansk øygruppe

Singapore (NTB-AFP): En av Kinas fremste generaler tar avstand fra to kinesiske forskeres påstand om at Ryukyuøyene, som er kontrollert av Japan, egentlig bør tilhøre Kina.

Ryukyuøyene, hvorav den største øya er Okinawa, ble annektert av Japan på slutten av 1800-tallet. Okinawa var åsted for ett av de største og siste slagene i annen verdenskrig. Amerikanske styrker tok kontroll over øya i 1945, og det ligger fortsatt en amerikansk militærbase på øya.

To forskere ved en kinesisk tenketank tok for få uker siden til orde for at Kina bør gjøre krav på øygruppen i en artikkel i Folkets dagblad, Kinas største avis.

Men generalløytnant Qi Jianguo, som er Kinas viseforsvarssjef, sier nå at synspunktet til forskerne ikke representerer Kinas offisielle holdning.

- Dette er bare en artikkel fra enkelte forskere og deres synspunkter på disse sakene. De representerer ikke synspunktet til den kinesiske regjeringen, sa Qi på en sikkerhetskonferanse i Singapore søndag.

Han sa samtidig at situasjonen er annerledes når det gjelder de små ubebodde øyene i Øst-Kinahavet, kjent som Diaoyus-øyene på kinesisk og Senkakus-øyene på japansk. Disse hevder Kina at de har en historisk rett over. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag