*Nettavisen* Nyheter.

Kinesisk månekjøretøy sender hjem bilder

Beijing (NTB-Reuters-AFP): Kinas «Jadekanin» har sendt hjem de første bildene fra månens overflate. Kineserne mener det ubemannede kjøretøyet er et nytt bevis for at landet nå er verdensledende innen vitenskap og teknologi.

Nyhetsbyrået Xinhua offentliggjorde mandag bilder som viser den såkalte roveren Yufu med utfoldende solcellepaneler som skaffer kjøretøyet strøm. Den er døpt Jadekaninen, etter månegudinnen Chang'es kjæledyr i kinesisk mytologi.

- Utforskning av verdensrommet hører til menneskehetens hvileløse virksomheter. Kina høster ny ære ved å nå stadig nye høyder innen vitenskapen og teknologien, het det i en kunngjøring fra den statlige romfartsadministrasjonen i Beijing.

Kina er etter USA og det tidligere Sovjetunionen tredje land som utforsøker månen ved hjelp av et ubemannet kjøretøy. Landet sendte i 2003 sin første «taikonaut» ut i rommet, og varslet en ny ubemannet ferd til månen i 2017.

Kineserne vil på lengre sikt også vurdere bemannede måneferder. Men lederne i Beijing prioriterer å få plassert en permanent romstasjon i bane rundt jorda, noe som ifølge dagens planer kan skje innen 2020. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag