RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kinesisk på timeplanen

Sist oppdatert:
Du slet kanskje med tysken da du gikk på gymnaset? Trøst deg med at elevene ved Knarvik videregående skule nå skal bryne seg på kinesisk.

Timeplanen for elevene ved den videregående skolen i Knarvik utenfor Bergen blir litt annerledes til høsten. Matte, norsk, samfunnsfag, engelsk, gym og kinesisk...

- Kinesisk? Hvorfor i all verden?
- Fordi hvert femte menneske på denne planeten snakket kinesisk - 1,3 milliarder og fordi at Kina har verdens raskest voksende økonomi, sier rektor Inge Alver før han utdyper med at Kina seiler opp som en av de viktigste handelspartnerne for norsk næringsliv.

- Derfor er det viktig å ha folk i vårt system som behersker kinesisk språk og kultur. Vi vil spille en rolle i strategisk næringsutvikling og tilbyr derfor dette språket til elever som er interessert.

Mandarin
I Kina er det to offisielle skriftspråk der mandarin er litt mer offisielt enn kantonesisk. Og det er mandarin skolen har plukket seg ut.

- Det blir en del studering hvis elevene skal lære seg kinesisk på to år?
- Det blir nok ikke slik at vi skal gå igjennom alle de 16.000 tegnene på kinesisk. Vi har valgt å bruke den opplæringsmetoden som brukes i Europa. Her skriver en kinesisk med europeisk notasjon. Men vi kommer nok til å dra igjennom noen tegn går jeg ut i fra, sier Alver til iBergen.no.

Språkmektig skole
Knarvik videregående skole kan trygt kalle seg en språkmektig skole. Fra før tilbyd de undervisning på høyeste nivå i både tysk, fransk og engelsk, og har også spansk på timeplanen fra høsten av.

- Vi har også kompetanse til å undervise i russisk og noen andre språk, men nå har vi valgt å satse næringsstrategisk denne gangen. I tillegg så har vi også en skole i Cardiff der elevene også får språkundervisning, skryter rektoren som mener skolen hans må ha det beste språktilbudet i hele landet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere