*Nettavisen* Nyheter.

Kinesisk par undersøkes for coronavirus i Finland - var også i Norge

Kineserne var på ferie i Lappland og hadde også vært innom Norge da de ble undersøkt for influensalignende symptomer i Ivalo nord i Finland.

PÅ FERIE I LAPPLAND: Kineserne var på ferie i Lappland og hadde også vært innom Norge da de ble undersøkt for influensalignende symptomer i Ivalo nord i Finland. Foto: (Google Maps)

To kinesere som ankom fra Wuhan har søkt behandling nord i Finland.

24.01.20 10:18

Det er den finske kringkasteren Yle som melder at kinesiske turister på ferie i Lappland undersøkes for mulig coronavirus.

Den kinesisk familien har reist rundt i Lappland i noen dager. De skal ha kommet fra Wuhan via Norge til Finland, opplyser smittevernlege Markku Broas ved sentralsykehuset i Rovaniemi til Yle. Ifølge Dagbladet var familien innom Gardermoen.

Det nærmer seg kinesisk nyttår, og for tiden er det mange kinesiske turister i Lappland, sier en representant for hotellnæringen til Yle.

Kineserne oppsøkte helsestasjonen i Ivalo torsdag med influensalignende symptomer. For å utelukke coronavirus er det fredag tatt prøver, og prøvene er sendt Helsinki for analyser.

Turistene kom til Finland via Norge for to dager siden, sier Broas til Dagbladet. Han opplyser at de kom fra Wuhan og at det dreier seg om en familie på tre.

Smittevernlegen oppgir overfor Yle at pasientene er i god form. Den ene har milde influensasymptomer og den andre føler seg trøtt og syk.

- Ikke en global helsekrise

Verdens helseorganisasjon (WHO) erklærte torsdag at utbruddet av sykdom forårsaket av det nyoppdaget coronaviruset 2019-nCoV så langt ikke vurderes å være en «alvorlig hendelse av betydning for internasjonal folkehelse», såkalt PHEIC (Public Health Emergency of International Concern). Beslutningen ble tatt etter råd fra en uavhengig krisekomité oppnevnt av WHO. Det skriver Folkehelseinstituttet på sine nettsider.

9 . januar ble det slått faste at viruset var årsak til et utbrudd av lungebetennelse i byen Wuhan i Kina. En rekke mennesker hadde fått lungebetennelse etter besøk på et marked der det ble solgt sjømat og ulike typer levende dyr. Siden er det påvist flere hundre tilfeller i Kina og enkelte tilfeller hos reisende til Sør-Korea, Thailand, Taiwan, Japan, Macao (Kina), Hongkong og USA.

Krisekomitéen vurderte situasjonen til å være en nasjonal krise for Kina, men ikke en global helsekrise. Det er fortsatt usikkerhet knyttet til hvor mange av de smittede som får alvorlig sykdom og hvor smittsomt viruset er, ifølge Folkehelseinstituttet.

Reiserestriksjoner i ni byer

Kinesiske myndigheter har innført reiserestriksjoner i ni byer for å hindre spredning av det nye coronaviruset. Tiltakene berører nå 32 millioner mennesker, melder NTB.

Byen Jingzhou i Hubei-provinsen ble fredag den niende som omfattes av reiserestriksjoner. Det var i Hubei-provinsen i det sentrale Kina at viruset først ble oppdaget.

Fredag ble det også kjent at Disneyland i Shanghai holder stengt i helgen for å forhindre spredning.

- Gjennomsnittsalderen på 73 år

Det er ingen grunn til at nordmann skal ha panikk for coronaviruset fra Kina, mener professor Ørjan Olsvik ved UiT.

Overfor NRK påpeker professoren i klinisk mikrobiologi ved Universitetet i Tromsø (UiT) at viruset har en betydelig lavere dødelig enn for eksempel sars og mers.

– Dødeligheten er på 2 til 4 prosent. Og de som er døde, er i all hovedsak eldre. Gjennomsnittsalderen på pasienter har vært 73 år, og den yngste – på 48 år – hadde en kreftsykdom i tillegg. Veldig mange av disse døde for tidlig. De var ikke veldig friske, sier Olsvik.

I Kina er det 53 millioner friske per person som har mistet livet som følge av coronaviruset, påpeker han.

Olsvik mener det ikke er noen grunn til at nordmenn skal få panikk.

– Bekymringer og panikk gir veldig sjelden resultater. Det er jo egentlig å påføre oss selv en mental lidelse å gå rundt å være redd for noe som er langt unna og som med svært liten sannsynlighet kommer til å gi alvorlig sykdom for mange i Norge, sier professoren.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag