Gå til sidens hovedinnhold

- Kinesisk spion hadde sex med minst to amerikanske politikere

Kinesisk «honey trap» skal ha pleiet omgang med flere demokratiske toppolitikere i USA. Tidligere norsk etterretningstopp tror denne typen agenter også opererer i Norge.

Nettstedet Axios har avdekket det som skal være omfattende kinesisk spionvirksomhet rettet mot lovende amerikanske politikere på både nasjonalt og lokalt nivå. Nettstedet har arbeidet i ett år med saken, og har innhentet informasjon fra en rekke amerikanske etterretningstjenestemenn, politikere og andre bekjentskaper av den angivelige spionmistenkte.

Les også: Tror Trump har en plan: Derfor vil Trump gå av som president like før Biden skal ta over

Den kinesiske kvinnen Christine Fang, også omtalt som Fang Fang, står helt sentralt i saken. Hun skal ha pleiet tette bånd til flere prominente personer, inkludert demokratiske politikere, i San Fransisco-regionen og andre steder i landet. Kvinnen forsvant sporløst for fem år siden.

Ifølge Axios skal Christine Fang ha vært en aktiv kinesisk spion i USA i perioden 2011 fram til hun forlot landet i 2015.

Les også: Kommer med nye opplysninger om hvorfor Trump nekter å gi seg

Nettstedet skriver at amerikansk etterretning mener Christine Fang var i USA for å samle inn politisk etterretning, samt påvirke politikere i kinesiske spørsmål.

Hovedfokuset skal ha vært rettet mot unge, lovende politikere som hadde utsikter til å innta den nasjonale politiske scenen på sikt.

Les også: Tabbe begått av tidligere vaksinefavoritt: - Overraskende, skuffende og forvirrende

Axios mener virksomheten gir et sjeldent innblikk i hvordan Kina forsøker å få innpass og innflytelse i politiske kretser i USA.

«Gjennom politiske pengeinnsamlinger, omfattende nettverksbygging, personlig karisma, samt romantiske eller seksuelle forhold til minst to borgermestre fra Midtvesten, maktet Fang å oppnå nær tilgang til politisk makt,» skriver Axios, som henviser til kilder som amerikanske etterretningstjenestemenn og en tidligere folkevalgt.

Les mer

Trump sjokkerer: - Jeg vil gripe inn

- «Honey trap» brukes mye

Christine Fang har blitt omtalt som en såkalt «honey trap» i flere medier. Den norske betegnelsen er honningfelle, og brukes gjerne om personer som tar i bruk forførelse i forbindelse med spionasje utført av fremmede makter.

Ola Kaldager var sjef for den topphemmelige, norske etterretningsgruppen E 14 i et tiår fra midten av 1990-tallet. Han sier at «honey trap» er noe som fortsatt benyttes hyppig av etterretningstjenester rundt om i verden.

Les også: Kinas «flaggermuskvinne» advarer om at koronaviruset bare er «toppen av isfjellet»

- Ja. Det brukes mye, gitt. Det skal jeg love deg. En «honey trap» kan være alt fra lekre damer til noen som tilbyr penger og sånt. Bare se på hvordan russerne drev på her under Den kalde krigen overfor unge politikere fra alle partier. Dette er kanskje den største delen av det vi i etterretningen kaller menneskebasert innhenting. Dette foregår i sånne miljøer. Hvis de greide å sette sine mål i svært dårlig lys på en eller annen måte, kunne de komme tilbake noen år senere og true med å avsløre opplysninger om dem. Det er tradisjonell etterretning, sier Kaldager til Nettavisen.

Les også: Australia raser mot Kina: - Frastøtende, krenkende og helt forferdelig

Politisk etterretning

Ifølge Axios mistenker ikke amerikanske myndigheter at Fang skal ha mottatt eller overlevert klassifisert informasjon, men «det er en veldig stor sak fordi det var noen svært sensitive personer som ble fanget opp i dette».

Nettstedet skriver at personlig informasjon om offentlige tjenestemenn og politikere er en type politisk etterretning.

- Å samle inn denne typen informasjon er en av hovedtingene utenlandsk etterretning gjør, skriver Axios.

Det gjelder for eksempel informasjon om deres vaner, foretrukne preferanser, planer, sosiale nettverk og til og med rykter om dem.

- Dette brukes også til å lage mapper på mennesker med en slags profil over styrker og svakheter. Den informasjonen kan eventuelt brukes av fremmede makter i fremtidige politiske forhandlinger, når personen havner i posisjon. Og hvis man har noe på dem da, er det et skup, sier Kaldager.

Havnet på radaren til FBI

Fang havnet etter hvert i FBIs søkelys, opplyser fire nåværende og tidligere offisielle tjenestemenn til Axios.

- Det faktum at hun reiste rundt i landet og pleiet nære forhold til amerikanske politikere, fikk varsellampene til å blinke. Hun var på et oppdrag, sier én av tjenestemennene til Axios.

Fang skal også ha pleiet seksuelle eller romantiske forhold til minst to ikke navngitte borgermestere i Midtvesten over en treårsperiode. FBI skal ved et tilfelle ha overvåket Fang mens hun hadde sex med en borgermester i en bil som var elektronisk overvåket, skriver Axios. Borgermesteren, som ikke er navngitt, skal være fra delstaten Ohio.

Les også: Intensivlege advarer: Dette er det siste du ser før du dør av covid-19

Pleiet omgang med toppolitiker

En av politikerne som Fang pleiet omgang med, er kongressmedlem og demokrat Eric Swallwell (40). Swallwell sitter nå i etterretningskomiteen i Representantenes hus.

Swallwell hadde en kort periode store ambisjoner om å bli Demokratenes presidentkandidat i 2020. Han lanserte sitt kandidatur i fjor om å stille i Demokratenes primærvalg, men trakk kandidaturet etter tre måneder.

Fang skal ha pleiet omgang med Swallwell over flere år. Bekjentskapet skal ha startet allerede den gang Swallwell var en ukjent lokalpolitiker i byen Dublin i California.

Swallwell ble valgt inn i Representantenes hus i 2013. Fang skal ha bidratt i valgkampanjen med å samle inn penger i 2014 for å få ham gjenvalgt året etter.

Hun skal også ha bistått i prosessen med å ansette en praktikant på kongresskontoret til Swallwell.

Swallwell ble varslet av FBI

FBI varslet Swallwell i 2015 om deres bekymring for Fang, samme år han fikk plass i etterretningskomiteen. Han kuttet brått ut all kontakt med Fang etter møtet med FBI. Han er ikke mistenkt for å ha begått noen lovbrudd.

- Kongressmedlem Swallwell formidlet informasjon om denne personen til FBI for lenge siden, som han traff for mer enn åtte år siden, og som han ikke har hatt kontakt med på seks år. Av hensyn til å beskytte informasjon som kan være klassifisert, så vil han ikke bidra i deres artikkel, sier kongressmedlemmets kontor i en uttalelse til Axios.

Swallwell er gift og har to barn, men var singel da han pleiet omgang med Fang. Kontoret hans vil ikke kommentere hvorvidt han hadde et seksuelt forhold til Fang.

Swallwell har imidlertid valgt å uttale seg til Politico, hvor han hevder å være utsatt for en svertekampanje, og at informasjonen er lekket fordi han har vært en ihuga Trump-kritiker.

Les også: Spekulerer høyt og lavt på verdien av Melania Trumps ektepakt

Swallwell sier han ble kjent med at Axios arbeidet med saken i juli i fjor, samtidig med at han trakk sitt kandidatur til å stille som presidentkandidat.

- Her må man se nærmere på timingen, sier han til Politico.

Han nekter å kommentere om han hadde et forhold til Fang. Swallwell tror ikke saken vil få noen konsekvenser for hans plass i etterretningskomiteen i Representantenes hus.

- Dette går helt tilbake til forrige tiår, og dette er noe lederskapet i Kongressen har vært kjent med, sier han.

Fang skal også ha pleiet omgang med andre lovende og ambisiøse demokratiske politikere. Fang bidro blant annet aktivt i kampanjer med å samle inn penger til Tulsi Gabbard (39). Gabbard er demokratisk kongressmedlem fra Hawaii. Hun stilte også opp i Demokratenes primærvalg tidligere i år, men trakk seg fra nominasjonsprosessen i mars måned.

Fang jobbet også som frivillig i valgkampen til Ro Khanna (44), som kjempet om å bli kongressmedlem i 2014. Khanna tapte valget, men ble en viktig støttespiller av den venstreorienterte senatoren Bernie Sanders. Sanders stilte som Demokratenes presidentkandidat i både 2016 og 2020.

- Hun var smart og snill

Fang, som antas å være i 30-årene, ankom USA i 2011 som student. Hun studerte ved California State University East Bay.

En tidligere borgermester i byen Fremont i California, sier at han har vage minner om kvinnen, som plutselig sluttet å dukke opp på tilsetninger for fem år siden.

- Hun hadde en fin bil, og alle lurte på hvordan i helvete hun hadde råd til den som student, sier tidligere Fremont-borgermester Bill Harrison til San Fransisco Chronicle.

- Ellers var hun smart og snill, og hadde kjennskap til den statlige strukturen, sier han.


Det hvite hus har reagert på følgende måte etter at nyheten om Fangs angivelige tette bånd til demokratiske politikere sprakk denne uken.

- I fire år har president Trump blitt anklaget for å være en russisk operativ. Det er helt utrolig at enheten som faktisk var under kontroll av fremmede makter, var Demokratene, inkludert Eric Swallwell, sier pressesekretær i Det hvite hus, Kayleigh McEnany, i en uttalelse, ifølge The Times.

Fang skal riktignok ha hatt omgang med republikanere også mens hun angivelig opererte i USA på vegne av kinesisk etterretning.

Les også: Merkels korona-kamp

Tror honningfeller opererer i Norge

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) trekker fram kinesisk etterretning på norsk jord som en trussel i sin Trusselvurdering for 2020.

«Utenlandske etterretningstjenester vil i 2020 rette sin aktivitet mot blant annet norske myndigheter, næringsliv, forsvar og beredskap, og norske forskningsmiljøer. Russisk, kinesisk og iransk etterretningsvirksomhet utgjør den største trusselen,» skriver PST.

PST skriver videre at målet for utenlandske etterretningsoffiserer i Norge vil være å påvirke aktører som er på innsiden av de politiske beslutningsprosessene.

«For å oppnå dette vil etterretningsoffiserer forsøke å etablere personlige relasjoner til enkeltpersoner,» skriver PST.

- Tror du det opererer såkalte honningfeller i Norge nå, Kaldager?

- Å ja. Det er helt sikkert. De kan utgi seg for å være kulturattacheer eller andre typer attacher ved ambassader, og kan pleie omgang med unge, politiske talenter, folk som gjør karriere i næringslivet, forskere og universitetsfolk. Dette er ikke overraskende, sier Kaldager.

Verken FBI eller den kinesiske ambassaden i Washington D.C. har ønsket å kommenter i artikkelen til Axios.

Reklame

NÅ: Knallpriser på skibriller, sportsbriller og solbriller fra Oakley

Kommentarer til denne saken