Kinokjøp kan gi flere Bergens-filmer

Ivar Halstvedt er i Bergen for å se at bystyret vedtar å selge 49 prosent av aksjene i Bergen kino AS.

Ivar Halstvedt er i Bergen for å se at bystyret vedtar å selge 49 prosent av aksjene i Bergen kino AS. Foto: Arne Ristesund

SF Kino får kjøpe 49 prosent av Bergen kino i dag. Det kan bety flere bergensfilmer på kino.

Ivar Halstvedt, direktør i SF Kino, er sikker på at private oppkjøp i kinobransjen vil gi mer penger til norsk produksjon.

– SF er interessert i at det lages enda mer norsk film. Vi trenger varer i hyllene. Ingen forventer at regjeringer bruker mer penger på filmproduksjon. Derfor må alle bidra - i et gedigent spleiselag, Dette er vinn-vinn for alle, hevder Halstvedt til Bergensavisen .

I dag kjøper SF Kino 49 prosent av aksjene i Bergen Kino for 88 millioner kroner. Samtidig sitter Halstvedt i et utvalg som skal se på den fremtidige organiseringen av Film & Kino.

Innsats for smal film
Film & Kino er en bransjeorganisasjon for kino- og videobransjen i Norge og en medlemsorganisasjon for norske kommuner. Organisasjonen forvalter Norsk kino- og filmfond og gir støtte til import og distribusjon av film.

– I fjor fikk Film & Kino 24 millioner i avgiftskroner fra norske kinoer, mens inntekter fra DVD-salg/leie gikk drastisk ned, og trolig vil forsvinne snart. Noe må skje.

– Når private kinoer, som SF, får større innflytelse, og kommunene mindre, ønsker vi å rasjonalisere administreringen, samle oppgavene fra ulike organisasjoner og bruker mer penger på å lage norsk film.

– Det betyr at staten, NRK og TV 2 også må bidra. Da vil vi få en stor kake, sier Halstvedt.

Mer fra Bergen
Det skal også bety en økt satsing på regionale produksjonsmiljøer, som i Bergen. Han mener Norge bør produsere 40 filmer årlig.

– Vi snakker om industriell støtte, ikke politisk. Bransjen må selv følge opp. Produksjonsmiljøet i Bergen vil garantert få mer penger med en ny ordning. Nasjonal filmproduksjon er grunnfjellet for oss som vil tjene penger på kinodrift. Vi vet at nordmenn vil se norsk film.

– Mange påstår at SF Kino kun er opptatt av å tjene mest mulig penger, ikke å satse på god film?

– Propaganda. Jeg har selv drevet i kinobransjen i 25 år, også i Bergen. Hvilke filmer er det SF ikke viser i dag? Vi gjør en god innsats for smal film. Og vil gjøre det enda bedre i fremtiden. Hvis kinoene og filmprodusentene hadde snakket mer og bedre sammen, hadde mye vært gjort, mener Halstvedt.

– Dette er propaganda
Harald Schjelderup, gruppeleder i Ap, reagerer kraftig på en del av uttalelsene fra Halstvedt.

– Dette er den verste propagandaen jeg har sett på lenge. Og det rett i forkant av at bystyret skal behandle kinosalget, noe som selvsagt ikke er tilfeldig. Dersom SF kjøpe halve Bergen Kino, vil ikke det gi flere spillefilmer fra Bergen. Det Ivar Halstvedt tar til orde for, er å øke avgiften og prisen på kinobillettene, slik at det norske kinopublikummet skal være med å finansiere flere norskproduserte filmer, sier han til BA og fortsetter:

– For det første har denne avgiften gått til å sikre kvalitetsfilm på kinoene, og til å heldigitalisere norske kinoer som det første i verden. Offentlig støtte til norsk filmproduksjon har på sin side vært et statlig ansvar, finansiert over statsbudsjettet.

– Større deler av det statlige tilskuddet til filmproduksjon bør kanaliseres til de regionale filmsentrene og regionale filmfondene, slik at vi får mer film fra Bergen. Det bør komme fra økte statlige tilskudd, ikke ved at ungdom skal betale enda mer for en kinobillett, som er dyr nok som det er, hevder Schjelderup.

Les flere saker fra ba.no her .

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.