Kinoskytterens motiv ukjent

TRE DREPT: Flere titalls politibiler og sykebiler kom til en kino i Lafayette i Louisiana da det ble meldt om skyting i en kino. Tre personer, inkludert gjerningsmannen, ble drept.

TRE DREPT: Flere titalls politibiler og sykebiler kom til en kino i Lafayette i Louisiana da det ble meldt om skyting i en kino. Tre personer, inkludert gjerningsmannen, ble drept. Foto: Paul Kieu (Ap)

59 år gamle John Houser skjøt og drepte to personer i en kino i Lafayette i delstaten Louisiana torsdag kveld, før han skjøt seg selv. Sju personer ble skadd.

24.07.15 15:22

Skytingen fant sted under 19-forestillingen av filmen «Trainwreck» i kinoen Grand 16 Theatre i byens hovedgate. Rundt 100 personer var i kinoen da en mann reiste seg en halvtime ut i filmen og begynte å skyte med et håndvåpen, ifølge øyevitner.

Politisjef Jim Craft fortalte at fire politibetjenter raskt tok seg inn i kinoen for å konfrontere gjerningsmannen.

– De hørte skudd bli avfyrt på det tidspunktet. De fant gjerningsmannen død av et selvpåført skudd, sa han.

To personer ble drept, mens tilstanden til flere av de skadde er kritisk.

Til sammen skal det ha blitt skutt 13 ganger med et håndvåpen kaliber .40, opplyser politiet.

Ingen spesifikke mål

Politiet har identifisert mannen som 59 år gamle John Houser, og skytingen var mest sannsynlig ikke rettet mot noen spesifikke, opplyser Louisianas guvernør Bobby Jindal i et intervju med CNN.

– Det er aldri en god forklaring på hvorfor disse meningsløse voldshandlingene skjer. I dette tilfellet tror jeg forklaringen vil bli enda mindre tilfredsstillende, sier han.

Politiet har etter å ha snakket med drapsmannens slektninger, ikke kommet noe nærmere en forklaring på hvorfor han gjorde det. Men politiet tror at han hadde planlagt å snike seg ut med de andre etter skytingen.

Sa ingenting, bare skjøt

Vitnet Katie Domingue sier at gjerningsmannen var en eldre hvit mann.

– Han sa ingenting. Jeg hørte ingen skrike heller, sa hun til lokalavisa Daily Advertiser. Selv kom hun seg uskadd ut av kinoen.

To av de skadde er lærere. En av dem kastet seg foran vennen sin for å skjerme henne og en annen klarte å skru på brannalarmen i kinoen for å advare andre.

Komiker Amy Schumer, som har en av hovedrollene i «Trainwreck», tilbød raskt sine kondolanser.

– Mine tanker og bønner går til alle i Louisiana. Mitt hjertet er knus, tvitret hun.

Lafayette er en by på 120.000 innbyggere rundt 90 kilometer sørvest for delstatens hovedstad Baton Rouge.

Stadige skyteepisoder

Skytingen fant sted nesten på dagen tre år etter at tolv mennesker ble drept under en visning av Batman-filmen i en kino i Colorado. Gjerningsmannen James Holmes ble i forrige uke dømt og venter nå på sin dom, trolig en dødsdom.

Lignende skyteepisoder skjer med jevne mellomrom i USA, der det de fleste steder er lett og lovlig å skaffe seg skytevåpen.

For ikke lenge siden ble ni afroamerikanere drept da en ung rasist løsnet skudd inne i en historisk kirke i South Carolina, og i forrige uke ble fem soldater drept da en ung mann skjøt mot flere militære kontorer i Tennessee.

I et BBC-intervju torsdag sa president Barack Obama at en av hans største frustrasjoner som president er ikke å ha fått på plass fornuftige våpenlover i USA.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag