*Nettavisen* Nyheter.

Kirkeasylanter forlater domkirken

Foto: Bendiksby, Terje (Scanpix)

Kirkeasylantene i Oslo domkirke avslutter aksjonen.

14.02.11 15:25

Den siste gruppen av etiopiere forlot Oslo domkirke mandag ettermiddag - etter en uke i kirkeasyl.

Etiopierne selv, domprost Olav Dag Hauge og Oslo-biskop Ole Christian Kvarme bekreftet på en pressekonferanse klokka 13 at aksjonen er avsluttet. Etter pressekonferansen ble de 64 etiopierne - blant dem tre barn - hentet i buss og brakt til et asylmottak på Torshov.

Er lovet et møte
Etiopierne som har hatt tilhold i domkirken, har ikke fått noen løfter fra myndighetene om ny behandling av sine saker, men de er blitt lovet et møte i løpet av uken, blant annet med en representant for FNs høykommisær for flyktninger, Justisdepartementet, Utlendingsdirektoratet og Utlendingsnemnda.

Takket støttespillere
- Takk til alle som har vært snille mot oss her, sa talsmannen Adane på pressekonferansen.

- Vi kom ikke hit for å plage norske myndigheter, det norske folk eller de som jobber i kirken, men for å uttrykke våre følelser, våre problemer og vår fortvilelse etter at vi ble nektet og fikk våre asylsøknader avslått og oppholdstillatelser trukker tilbake etter så mange år, het det i en uttalelse han leste opp.

- Uverdig situasjon
- De kom hit fordi de opplevde at ingen hørte på dem. Et kirkerom er ikke et blivende sted, men vi håper vi kan bidra til at de papirløse flyktningene får hjelp til å komme ut av en uverdig situasjon, sa biskop Ole Christian Kvarme.

En uke i kirken
Det var mandag for en uke siden en gruppe etiopiere søkte tilflukt i Oslo domkirke etter en demonstrasjon og innledet en sultestreik. Etiopierne har alle fått endelig avslag fra norske myndigheter på sine asylsøknader og må forlate landet, selv om flere av dem har bodd her i flere år, hatt jobb og betalt skatt.

Tilhører opposisjonen
Etiopierne sier de tilhører opposisjonen i hjemlandet og risikerer fengsling og tortur dersom de må vende hjem.

Kravet de stilte var blant annet at norske myndigheter måtte vurdere hver sak individuelt. Utlendingsdirektoratet sier hver søknad er vurdert grundig og individuelt og at de som får avslag ikke har behov for beskyttelse.

Risikerer tvangsretur
Utlendingsdirektoratet og Utenriksdepartementet har gjort det klart at etiopiere som har fått avslag på sin asylsøknad plikter å returnere frivillig. De som ikke gjør det kan bli tvangsreturnert. For tiden har Norge imidlertid ingen returavtale med Etiopia, slik at det ikke har vært mulig å tvangsreturnere noen dit. Utenriksdepartementet jobber med å få på plass en returavtale.

Politiets utlendingsenhet, som har ansvar for tvangsreturer, sier det er fullt mulig for etiopierne som ikke lenger er ønsket i Norge og reise til hjemlandet. De viser til at 29 etiopiere reiste frivillig hjem i fjor etter avslag. Ytterligere ti dro ifølge med politiet, uten at det formelt sett var snakk om tvangsretur.

Kan ha bygget på gammel informasjon
Cecilie Schjatvet, advokat for gruppen, sier de vil se nærmere på om norske myndigheter hadde oppdatert informasjon om Etiopia når de avslo etiopiernes ankesaker. Selv om alle har fått endelig avslag i Utlendingsnemnda, sier hun det er mulig å ta enkeltsaker videre i rettsapparatet.

Vasket seg ut
Det siste etiopierne gjorde var å vaske seg ut av kirken og kjøpe blomster til de som jobber i Oslo domkirke og har hatt dem som ubudne gjester i en uke.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag