President Barack Obamas nye helsereform kan skape problemer for ham under høstens valg. Årsaken er at reformen inneholder en lovforskrift som krever at nesten alle arbeidsgivere skal tilby gratis prevensjon til sine ansatte.

I tillegg må arbeidsgivere, ifølge forskriften, også betale for abortpiller samt dekke utgiftene i forbindelse med sterilisering for dem som ønsker det.

Loven vil også gjelde for katolske institusjoner som skoler, sykehus og veldedighetsorganisasjoner.

70 millioner katolikker
Katolikker er som kjent motstandere av abort og prevensjon, og lovforskriften har skapt vrede blant landets katolske ledere.

Nå varsler katolske ledere i USA krig og truer med å mobilisere 70 millioner katolikker mot Obama, ifølge CBS New York.

- Aldri før, noe som er uhørt i amerikansk historie, har den føderale regjeringen stilt seg opp mot Den romersk-katolske kirken, sier lederen for Det katolske forbundet, Bill Donohue.

- Dette vil bli nedkjempet
Erkebiskop i New York, Timothy Dolan, har allerede kritisert lovforskriften, og prester over hele landet skal ha begynt å mobilisere.

- Dette kommer til å bli nedkjempet med søksmål, domskjennelser og om jeg tør si det, kanskje til og med i gatene, sier Donohue.

Men aborttilhengere i USA er svært fornøyd med loven.

- Det katolske hierarkiet ser ikke ut til å bry seg om at det er helsen og velværet til millioner av amerikanske kvinner som står på spill, sier president i Det nasjonale forbundet for abortrettigheter, Andrea Miller, til CBS New York.

Marcia Kramer fra CBS2 har hørt fra kilder at amerikanske biskoper nå overveier å mobilisere en demonstrasjon i Washington D.C. for å protestere mot lovforskriften. Planen er å busse inn folk og barn fra store deler av landet.

Lovpriser beslutningen
Det var 20. januar at USAs helseminister Kathleen Sebelius kunngjorde at landets nye helselov pålegger nesten alle arbeidsgivere å gi sine ansatte en helseforsikring, som blant annet tilbyr kvinner gratis prevensjon.

Kirker blir fritatt fra loven, mens religiøse institusjoner må følge de nye forskriftene, skriver The Courier Post.

Kvinnerettighetsgrupper lovpriser beslutningen og argumenterer med at kvinner som jobber i religiøse institusjoner, ikke skal få noe dårligere helsetilbud enn andre kvinner.