GREFSEN: Et hundretalls mennesker måtte bli stående utenfor da Marte Vassbotten sang sluttstrofen av «Gabriellas sång», som åpnet seremonien: «Jag vill känna att jag levt mitt liv».

Og fra talerstolen ble det tegnet et bilde av en aktiv, nysgjerrig, livsglad og familiekjær gutt, som vokste opp til å bli en brennende engasjert ung mann med enorm arbeidskapasitet og et stort hjerte.

Håvard Vederhus ble bare 21 år gammel. Lederen av AUF i Oslo var en av de 68 menneskene som ble drept på Utøya 22. juli.

– Fikk blomstre

– Håvard var en fantastisk leder, med mange visjoner. Vi fikk blomstre under hans ledelse, sa en sterkt preget nestleder i Oslo AUF, Prableen Kaur, i sin minnetale i begravelsen torsdag 4. august.

Hun snakket varmt om sin nære venn, og lovet å kjempe videre for de verdiene han sto for:

– Etter den mørke natten, kommer det en ny dag.

Stort oppmøte

Mange ville ta farvel med den populære AUF-lederen. Kunnskapsminister Kristin Halvorsen og landbruksminister Lars Peder Brekk representerte regjeringen. Til stede var også Oslo Ap-leder Jan Bøhler, AUF-leder Eskil Pedersen, SVs Bård Vegard Solhjell, Høyre-leder Erna Solberg, leder av utenrikskomiteen på Stortinget, Ine Marie Eriksen, byrådsleder Stian Berger Røsland og utdanningsbyråd Torger Ødegaard. Fra Bydel Nordre Aker representerte bydelsdirektør Mona Taasen, bydelsoverlege Georg Semcesen, bydelsutvalgsleder Bent Gether-Rønning og nestleder May-Brith Døssland.

LES OGSÅ: AUF- og Ap-ledelsen hedrer Håvard Vederhus

– Håvard var utålmodig

– Håvard var en helt unik person. Han var raus, humoristisk, positiv og med stor omsorg for andre. Han så menneskene rundt seg. Han hadde stor handlekraft og engasjement, sa en beveget kunnskapsminister.

– Fortvilelse og sorg preger oss som fikk møte og bli kjent med Håvard gjennom arbeidet i Kunnskapsdepartementet og Utdanningsdirektoratet, sa Halvorsen.

Vederhus ble som 18-åring den yngste noen gang til å bli utnevnt til et offentlig utvalg i statsråd. Som kunnskapsminister var det Halvorsen som mottok rapporten om likeverdig opplæring i fjor.

– Østbergutvalget sier at vi skal verdsette mangfold og flerspråklighet i skolen. Sist jeg så Håvard var han utålmodig. Han ville se resultater. Håvard insisterte på at mangfold er en ressurs som gjør samfunnet vårt rikere, sa Halvorsen.

– En fremtidig leder

– Vi ventet så mye av ham, drømte om og visste at det var mye fremtid for Håvard, sa studentprest Inger Anne Naterstad, som hadde tett kontakt med Vederhus gjennom ungdomsrådet i Oslo Bispedømme, der han var representant.

– Oslos biskop sier om Håvard at han var en ungdom det var lett å bli glad. En ung mann med tydelige meninger. Håvard jobbet for en folkekirke der det er plass til alle. En kirke det går an å tro på, og å tro i. Vi har mistet en av våre fremtidige ledere i kirken, og i politikken, sa Naterstad.

Da kisten ble båret ut av kirken og til gravstedet på Grefsen kirkegård, falt store regndråper, som tunge tårer, ned fra himmelen. Samtidig brant sola over byen nedenfor kirken.


LES OGSÅ:

Verdig farvel med Synne

– Carina var sola i livet vårt

Mona (18) gravlagt