*Nettavisen* Nyheter.

Kirken sparker forvaltere

Foto: (AP/Scanpix)

Kirken har tapt flere millioner på børsen. Nå blir det nytt anbud på forvalterjobben.

05.05.08 17:44

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Opplysningsvesenets fond forvalter milliardverdier for den norske kirken. Ved starten av 2008 var markedsverdien på den totale porteføljen på 1.816 millioner kroner. Av disse er flere hundre millioner kroner investert på Oslo Børs. Men etter en svak start på året skal det nå letes etter nye forvaltere.

NA24 - din næringslivsavis

- Vi kommer til å kjøre ut et anbud på forvaltning i mai, noe som kan gi som resultat at flere forvaltere blir skiftet ut. Anbudet vil gå som et EU-anbud som følger reglene for offentlige anskaffelser, sier fondets forvalter Harald M. Glomdal til NA24.

Millioner forduftet
En gjennomgang av fondets norske investeringer, foretatt av NA24 i forrige uke, viser at over 18 prosent av porteføljen har gått med tap så langt i år.

Les mer her: Kirken taper millioner på børs

Til nå har Pareto og Danske Bank vært forvaltere for Opplysningsvesenets fond. Når det gjelder utenlandske aksjer har de vært forvaltet av Morgan Stanley og kurtasjen ligger på 0,2 prosentpoeng.

- Vi har stort sett vært fornøyd med Pareto og Danske bank. Vi hadde et tilsvarende anbud i oktober-november i 2003, og da kom de to inn. Pareto hadde forvaltet siden 1999 før det, sier Glomdal.

Fristes av oljeprisen
I årsrapporten står det at fondets mål er å tjene penger: «Dette er uttrykt gjennom et absolutt avkastningsmål på 6-8 prosent pr. år».

Den norske børsen har vært veldig dårlig i starten av året, men har bedret seg den siste tiden. Vi har bestemt oss for å være inne på Oslo Børs siden mange selskaper nyter godt av den høye oljeprisen, sier Glomdal.

Den totale porteføljen er sammensatt med en differensiert struktur som tidligere har gitt gevinst.

«I 2006 hadde vi 17,6 prosent avkastning, mot indeks som ga 32,7 prosent avkastning på norske aksjer. I 2007 var tallene 9,2 prosent avkastning mot indeksens 11,5 prosent og fra 1.1.08 til 31.03.08 var avkastningen -13,1 prosent mot indeks på -16,1 prosent», skriver Glomdal i en e-post til NA24.

- Vi har ikke avkastningstallene klare for april før midten av mai, sier Glomdal.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Opplysningsvesenets fond
Er en av landets største grunneiere og er blant annet eier av mange prestegårder, presteboliger, festetomter og store skogarealer. Opplysningsvesenets fond skal tilgodese kirkelige formål i samsvar med Grunnloven § 106 og lov om Opplysningsvesenets fond. Fondet har mange likhetstrekk med en stiftelse i dette at verdier skal bevares og avkastningen tilgodese spesielt definerte formål. Fondet forvaltes av Forvaltningsorganet for Opplysningsvesenets fond og er underlagt Kultur- og kirkedepartementet.

Fondet er en av landets største grunneiere og er blant annet eier av mange prestegårder, presteboliger, festetomter og store skogarealer. Fondet eier selv de eiendommer og den finanskapital det består av.

Fondet som kan minne mye om en stiftelse er hjemlet i grunnlovens paragraf 106 og virksomheten er regulert i loven: Lov om Opplysningsvesenets fond av 1996.

Kilde: Opplysningsvesenets fond

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.