RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kirken til himmels på børs

Sist oppdatert:
Kirken trenger knapt hjelp fra oven for å få avkastning på pengene sine.
Opplysningsvesenets fond (OVF) er forvalteren med det noe kryptiske navnet som forvalter kirkens milliardformue. I fjor vokste verdiene til 6,35 milliarder kroner, ledet an av en aksjeavkastning på 15,9 prosent.

- Våre verdier har fulgt den utviklingen som har vært i aksjemarkedet det siste halvåret, sier Egil K. Sundbye, direktør i Opplysningsvesenets fond, til NA24.

Milliardverdier

Fondet forvalter aksjer og andre verdipapirer, prestegårder, festetomter, kontorbygg og enorme skogeiendommer. Avkastningen går til kirkelige formål. Men på tross av posisjonen som forvalter av kirkens milliardverdier, er ikke investeringsprofilen konservativ. Med en avkastning i fjor på nær 16 prosent, og året før på nær 18 prosent, banker de andre statlige fond, som Statens pensjonsfond – utland og Folketrygdfondet, i avkastning.

- Vår investeringsprofil er kanskje ikke så konservativ som de fleste vil tro. Vi har rundt 20 prosent investert i aksjer. Mellom sju og åtte prosent i hedgefond, som ikke er så vanlig blant norske investorer, forteller Sundbye.

Plasseringen i hedgefond skal bidra til å stabilisere avkastningen. I tillegg investerer de finansformuen tungt i eiendom. Nesten en fjerdedel av finansporteføljen er i eiendom, blant annet i den børsnoterte eiendomsgiganten Norwegian Property. I motsetning til Oljefondet og Folketrygdfondet investerer OVF også i private equity.

- Vi har mellom fem og seks prosent i private equity, forteller Sundbye og legger til:

Bedre enn Oljefondet

- Nesten alle de siste tre, fire årene har vi ligget over Pensjonsfondet og Folketrygdfondet og det har nok litt sammenheng med investeringene i private equity og hedgefond og så har vi hatt en veldig god uttelling på eiendom. Vi har hatt investeringer i eiendom hvor vi har to til tredoblet kapitalen de siste årene, sier direktøren.

Folketrygdfondet - nå kalt Statens pensjonsfond – Norge hadde en totalavkastning på 11,1 prosent, mens Statens pensjonsfond - Utland hadde en totalavkastning på 4,6 prosent.

Totalt er finansporteføljen på 1,85 milliarder kroner, og som har lagt på seg med nær 700 millioner kroner de siste fem årene. Aksjeforvaltningen bidro i fjor med 23 prosent i avkastning. Hedgefond med 12,3 prosent, eiendom med over 30 prosent, mens private equity-porteføljen la på seg med over 70 prosent.

Skog og prestegårder

Men hele formuen på over 6,3 milliarder er også plassert i eiendom er ikke like enkel å omsette som aksjer notert på Oslo Børs. Fondet er en av landets største eiendomsbesittere og har mer enn 9800 festetomter, syv kontoreiendommer med over 18.000 kvadratmeter areal, 840.000 dekar skog og 436 preste- og bispegårder. Over 300 av eiendommene fondet eier er fredet.

- Prestegårdene er verdsatt til 1,3 milliarder kroner, men mange av de utgjør store kulturelle, nasjonale verdier, både bygningsmessig og lokalhistorisk. Dette er et utgiftssluk og store deler av vår avkastning går til å dekke dette, sier Sundbye.

Hvem eier verdiene?

Det har lenge vært omstridt hvem som faktisk eier verdiene som inngår i fondet. Staten eller kirken? Det såkalte Bakkevig-utvalget, som kirken selv oppnevnte i 1998 for å se på forholdet mellom stat og kirke, slo fast at hele fondet er statens eiendom. Men det er omstridt. Justisdepartementet slo nemlig i 2000 fast at Opplysningsvesenets fond er statens eiendom.

De la vekt på at Den norske kirke ikke er et eget rettssubjekt, og derfor ikke har noen eiendomsrett. Justisdepartementet la dessuten til at de kirkelige eiendommer under eneveldet, rettslig og faktisk, var å betrakte som Kongens eiendom og at dette ikke ble endret ved Grunnloven av 1814.

- Det stemmer at eierskapet er omdiskutert og staten vil nok i hovedsak mene at det er staten som eier fondet, mens kirken mener at det er kirken som eier fondet. Per definisjon mener vi ikke noe om dette og det får staten og kirken gjøre opp seg imellom, avslutter Sundbye.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere