*Nettavisen* Nyheter.

Kirken vil at romleiren skal ryddes - må være borte i morgen

Fungerende Biskop Oslo, Dag Olav Hauge, tror bakmenn står bak romfolkets idé om å slå seg ned ved kirken. Foto: (Erik Pettersen, Nettavisen)

Romfolket har blitt bedt om å flytte fra Sofienberg kirke.

13.07.12 15:25

Det er utfallet etter et krisemøte Kirkelig fellesråd i Oslo hadde fredag med representantene fra romfolket som har slått seg ned rundt Sofienberg kirke.

- Leiren må ryddes og de må være borte i morgen, er beskjeden fra kirken.

- De spør oss naturligvis hvor de skal gjøre av seg. Det spørsmålet har ikke vi svaret på, det er ikke kirkens ansvar, sier fungerende biskop i Oslo, Dag Olav Hauge.

- Vi har opplevd dette før, med lignende folkegrupper. Dette er en strategi for å få media i tale, og det har de tydeligvis greid, sier Hauge.

- Skal avvikles
Det var ved 09-tiden at representanter fra romfolket ble innkalt til et krisemøte i Sofienberg kirke. Tirsdag slo mellom 150 og 200 av romfolket, hovedsakelig fra Romania og Bulgaria, seg ned innenfor gårdsgjerdene til Sofienberg kirke i Oslo.

Byrådslederen i Oslo, Stian Berger Røsland (H), gjorde det i går klart at leiren skal avvikles.

- Vi har sendt et brev til Kirkelig fellesråd, hvor vi gjør det klart at camping i det offentlige er forbudt og at leiren skal fjernes. Vi ber om at dette skjer i løpet av noen dager, sa Røsland på torsdag.

Og nå er det altså klart av kriken vil ha dem bort fra området.

Kulturkollisjon
- Vi ønsker ikke at denne situasjonen skal eskalere. Folk føler seg utrygge på disse menneskene, og det gjør ting vanskeligere, sier fungerende Biskop i Oslo, Dag Olav Hauge.

Han gir følgende kommentar om møtet de hadde med representanter for romfolket.

- Vi skjønte hverandres situasjon, men de likte ikke vår konklusjon, naturligvis. Det er ingen annen måte å stille opp på enn å beskrive situasjonene. Det er en kollisjon mellom de ulike kulturene. Skal vi løse dette, så må vi begynne å snakke sammen over landegrensene. Romfolket trenger beskyttelse fra oss alle, sier Hauge.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Martin Jacob Kristoffersen

- De sa ikke så mye til konklusjonen vår, bortsett fra at de ba om å få dette skriftlig. De ba også om hjelp til å finne et sted de kan være. Det skal vi prøve å hjelpe dem med. Vi har også sagt at vi skal hjelpe til å søke om penger og hjelp fra aktuelle organisasjoner, sier kirkeverge Robert Wright etter møtet.

Hva gjør dere hvis de nekter å flytte?

- Vi legger oss ikke opp i det. Politiet har jurisdiksjon både utenfor og innenfor gjerdene, sier han,

- Disse menneskene opplever mye skuffelse, men dette var nok ikke uventet for dem. Reaksjonen deres var veldig rolig, respektfull og sindig. De har ikke sagt at de skal fjerne seg, men ikke at de vil nekte å flytte heller. Representantene skulle ta dette videre til romfolket i leiren.

- Jeg tror disse menneskene nå må tilbake til en utrolig vanskelig situasjon. De må sove i parker og under bruer, men alle parter har vært klare på at dette var en midlertidig løsning. De har fått et pusterom. Det pusterommet er nå over, sier Wright.

- Forferdelig situasjon
Aktivisten Nikolae Stojka, som er en av representantene til romfolket, sa før møtet at han håper kirken ikke lar seg presse av politikere i Oslo.

- Jeg håper at Kirken ikke lar det gå politikk i dette og at den klarer å forstå hvilken forferdelig situasjon romfolket er i, sier Stojka.

40 år gamle Mirel har vært én måned i Oslo. Han sier han har tre barn i Romania og gjentar romfolkets drøm: Om å få en jobb i Norge.

- Situasjonen vår er helt forferdelig og jeg vil gjerne at det norske folk skal se dette, sier han til Nettavisen.

Etter romfolkets uttalelser på torsdag å dømme, kan enkelte komme til å ikke reise frivillig.

De eldre kvinnene i leiren Nettavisen har snakket med, truet med kollektivt selvmord, mens enkelte av mennene som snakket med NRK krevde 100.000 kroner for å dra hjem.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Noen bruker Kirken
Fungerende biskop i Oslo, Olav Dag Hauge, tror imidlertid, bakmenn bruker Kirken bevisst i romkonflikten.

- Jeg føler ikke at romfolket bruker oss. Jeg føler at de er fortvilet, og ser på Kirken som en slags siste utvei ut av deres vanskelige situasjon. Men jeg har inntrykk av at det er noen bak dem som legger strategien, som trekker paralleller til aksjonene til palestinere og etiopiere og som bruker oss.

- Jeg tror ikke romfolket har suget dette av eget bryst, sier Olav Dag Hauge til Aftenposten, ifølge NTB.

Begrensede midler
Han understreker at leiren ved Sofienberg kirke ikke kan være noen varig løsning og at situasjonen som den er i dag, ikke kan vare lenge.

- Økonomisk og praktisk er det grenser for hva vi kan bidra med, sier han.

Bjønnulv Evenrud i den frivillige organisasjonen Folk er folk - som hjelper romfolket - sier at initiativet til å flytte inn ved kirken kom fra romfolket selv.

- Noen som har vært her i flere år hadde sett etiopiernes aksjon ved Sofienberg kirke tidligere i år, sier han.

- Ikke kirkeasyl
Prost Ingar Seierstad deltok på møtet mellom kirken og rom-folkets representanter i formiddag. Han sier han er enig i kirkens konklusjon om å bortvise menneskene fra kirkens område.

- Det ligger noen faglige vurderinger fra myndighetene som vi må ta på alvor, sier han.

Han gjentar at kirken ikke har planer om å legge seg opp i hvordan en skal få menneskene til å fjerne seg, dersom de nekter.

- Dette er ikke noe kirkeasyl. Området er tilgjengelig for politiet, så det tror jeg kommer til å gå greit, sier Seierstad.

Hva mener du - var det riktig av kirken å kaste dem ut fra området?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag