Gå til sidens hovedinnhold

Kirkestrid om julebudskapet

Her er nettsiden som biskopen på Hamar vil at Kirkerådet skal legge ned.

I brevet sendt til Kirkerådet ber Hamar-biskop Solveig Fiske og staben ved Hamar bispedømmekontor om at nettsiden Perfekt jul blir lagt ned.

Se nettsiden her og si din mening under artikkelen

I brevet står det:

«Hamar biskop og staben ved Hamar bispedømmekontor er sterkt urolig over hvordan Kirkerådet kommuniserer til det norske folk gjennom «Perfekt jul». Kirkerådets ironiske tilnærming til julen harselerer med både utsatte grupper og folks ønske om å lage en hyggelig ramme om julen.

Nettstedet tilbyr tjenester hos Kirkens SOS under overskriften «Får du det ikke perfekt nok?». Denne blandingen av ironi og omsorg er usmakelig og uverdig. Tilbudet om samtale er ikke troverdig når dette blir fulgt av overskriften « Au pairen – Hvor gjør du av henne på julaften?» . Det er vanskelig å forstå hvilke holdninger nettstedet ønsker å kommunisere gjennom sin omtale av utsatte grupper som au pairer.

Med sitt ironiske grep fjerner nettstedet julen og juleevangeliet fra folk. Hamar biskop og staben ved Hamar bispedømmekontor henstiller Kirkerådet om å avslutte «Perfekt jul», og heller promotere juleevangeliet.

Frykter at noen ikke forstår ironien
Kirkefagsjef Freddy Knutsen på Hamar bispedømmekontor har ført brevet i pennen.

- Jesus ble født i en stall, sårbar og avhengig av omgivelsene, det er kjernebudskapet i julen. Her har man årets beste historie og den må vi få ut på best mulig måte, uten å ironisere over mennesker i en utsatt posisjon. Jeg tror nok at Kirkerådet har en positiv intensjon om å nå ut med julebudskapet, men de lykkes ikke helt, sier Knutsen til Nettavisen.

Knutsen er redd for at mange ikke forstår ironien, og bli støtt av måten disse vanskelige temaene er kommunisert på.

- Jeg tror man fra dag én skulle ha tatt opp det sentrale i julebudskapet, og gjerne formidlet dette gjennom juleforberedelser og slik knytte det til hverdagen, men ikke med det ironiske grepet som Kirkerådet har valgt, sier Knutsen.

- Vi ønsker ikke å såre noen
Vi ønsker virkelig ikke å støte noen ved å bruke ironi, sier seniorrådgiver Siv Thompson i Kirkerådet til Nettavisen.

- Vi har drevet med kirke i mange år, og vi har et budskap som handler om menneskeverd og nestekjærlighet. Vi er sikre på at folk der ute vet hva Den norske kirke står for, og at vi ikke ønsker å såre noen, sier Thompson og legger til.

- Vi vet ikke om noen som er støtt bortsett fra dem som tenker at noen andre kan føle seg støtt.

Thompson forteller at nettsiden Perfekt jul distribueres gjennom sosiale medier og skal få leserne til å tenke litt over sine egne forhold til jul, og å fortelle at det viktigste med julen ikke koster penger.

- Vi ønsker å formidle det som alltid har vært kirkens budskap: Jesus kom for å gi oss frelse, og nåden er gratis - dette gjelder alle. Alt trenger ikke å være perfekt for at det skal bli en god jul. Nå formidler vi dette på en ironisk måte, sier seniorrådgiver Siv Thompson i Kirkerådet til Nettavisen.

- Vi ønsker at folk skal reflektere over sin egen jul, og hvilke verdier man selv har. Men vi ønsker ikke å være moraliserende. Det er mye kristenbudskap igjen i den kommersialiserte jula også, for eksempel at vi tar oss tid til å være sammen og vi gir gaver som vi vet vil glede mottakeren, sier hun.

Hva synes du? Er ironien på nettsiden Perfekt jul en fin måte å få deg til å reflektere over julebudskapet på? Skriv din mening i kommentarfeltet under denne artikkelen.

Kommentarer til denne saken