Kirsten (43) ble reddet av føflekktest på Facebook

Norge på verdenstoppen i føflekkreft:

Kirstens føflekk på armen var i forstadiet til kreft. Hun kom seg heldigvis til legen i tide.

Kirstens føflekk på armen var i forstadiet til kreft. Hun kom seg heldigvis til legen i tide. Foto: (Privat/Montasje)

Kirstens føflekk var i forstadiet til kreft. Heldigvis kom hun seg til legen i tide.

23.05.18 11:11

Det hele var tilfeldig. Den 43 år gamle kvinnen fra Drammen snublet tilfeldigvis over Kreftforeningens føflekktest på Facebook.

Hun hadde allerede en del føflekker på kroppen, så hun klikket seg derfor inn på føflekktesten.

På et av bildene i testen var det en føflekk med ujevne kanter. Dette bildet minnet henne om en føflekk hun hadde på armen. Uten å nøle tok hun kontakt med fastlegen.

Føflekken viste seg å være i forstadiet til kreft.

Les mer: Føflekkreft: Dette er føflekkene du bør være obs på

Måtte skjære i armen

- Heldigvis dro jeg til legen i tide. Det var litt ujevne kanter på føflekken. Det så ut som om det var to føflekker som overlappet hverandre, og det passet så godt med faresignalene. Derfor bestemte jeg meg for å ta det opp med fastlegen.

43 år gamle Kirsten fra Drammen fikk føflekkreft. Heldigvis oppdaget hun det i tide. Foto: Privat

Hun dro til legen som fjernet føflekken, og den ble sendt til undersøkelse. Etter hvert fikk hun beskjed om at føflekken var i forstadiet til kreft.

For å unngå spredning måtte 43-åringen skjære ut enda en centimeter vev rundt føflekken for å unngå spredning.

- Etter det andre inngrepet så var prøvene negative, forteller hun.

I kjølvannet av føflekk-fjerningen satte hun opp en time hos hudlegen for ytterligere sjekk. Det endte med at hun måtte fjerne en føflekk på fingeren og en i ansiktet.

- Det viste seg at jeg hadde basalcellekreft i pannen, men den sprer seg ikke. Så det holdt med å fjerne den der og da, sier hun.

Video om føflekkene du må være obs på rundt føflekkreft:

Norge er i verdenstoppen

- Norge er på verdenstoppen i dødelighet av kreftformen. Det skyldes at mange kommer for sent til legen. Mange nordmenn vet ikke nok om faresignalene og nettopp derfor må vi lære føflekkene våre å kjenne, sier generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel, til Nettavisen.

Ryel forteller videre at det er et stort behov for en større innsats for å få Norge ned fra hudkrefttoppen.

Stingene etter inngrepet.  Foto: Privat

- Mange land i Europa har oppmerksomhetskampanje om hudkreft i mai og i Norge blir temaet løftet på Hudkreftdagen 23. mai.

- Vi ønsker ikke å skremme, tvert imot vil vi at folk skal bli kjent med føflekkene sine. Føflekkreft er heldigvis en kreftform som kan forebygges, ikke minst er den ganske enkel å behandle hvis den oppdages tidlig.

Hvert år får over 2200 nordmenn føflekkreft. Rundt 90 prosent av hudkrefttilfellene har sammenheng med for mye sol eller solarium.

- Det kan virke paradoksalt at vi i vårt solfattige land er i verdenstoppen, men nettopp mangelen på sol gjør oss sultne når solstrålene endelig kommer, eller når vi reiser til dem. Da er det mange som bråsoler seg og blir solbrent, sier Ryel.

Viktig å være klar over signalene

I skrivende stund venter Kirsten på resultatet på tre føflekker hun har fjernet fra bena. Hun tror prognosene og utfallet hadde vært noe helt annet hvis hun ikke hadde tatt føflekk-testen på Facebook.

- Jeg har aldri vært særlig glad i solen og trodde derfor ikke at jeg var en av dem som skulle få hudkreft. Jeg pleier å holde meg mest i skyggen og bruker ikke solarium eller er på sydenferie. Det viser hvor viktig det er å vite om faresignalene.

Hun presiserer at det å få med seg endringer i føflekkene er avgjørende. Hadde ikke hun gått til legen, så kunne livet fort sett annerledes ut, fastslår hun.

- Vær oppmerksom og ta en sjekk hos legen hvis man skulle være usikker på noe. Bruk solkrem, selv om du skal være ute i kort i tid, er hennes klare oppfordring.

- Det er ikke så mye som skal til.

Les mer: Symptomer på kreft: Elleve faresignaler du bør være obs på

Sporene etter inngrepet til Kirsten er nesten ikke til å se. Foto: Privat

Hudkreftdagen 23. mai

Hudkreftdagen arrangeres av kreftforeningen 23. mai. Håpet er å få Norge ned fra føflekk-toppen.

- Dette er en oppmerksomhetskampanje som skal bidra til å forebygge og avdekke føflekkreft, og denne dagen er særs viktig for et land som Norge, for vi er i verdenstoppen i føflekkreft, forteller generalsekretæren.

- Antall tilfeller av føflekkreft har økt kraftig blant menn og kvinner de siste 50 årene og forekomsten i Norge er blant den høyeste i verden. I 2016 fikk hele 2114 nordmenn føflekkreft. Dette skyldes i stor grad endrede solingsvaner og bruk av solarium.

Kreftforeningen og norske hudleger har utviklet en føflekk-test som tar ett minutt.

Ta testen her: Føflekktesten

Fakta

Føflekkreft

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.